*Nettavisen* Økonomi.

Pengene strømmer inn

Foto: (Foto: Statkraft)

Statkraft fikk et resultat før finans på nesten 10 milliarder kroner i fjor. Rekordene triller inn på alle fronter for kraftgiganten.

16.02.06 10:12

Statkrafts resultat før finans og skatter havnet på 9,95 milliarder kroner i fjor, mens driftsresultat økte med 56 prosent og havnet på 8,4.

Høy kraftproduksjon
Resultatet etter skatt endte på 5,6 milliarder kroner.

«Høy kraftproduksjon også i fjerde kvartal ga Statkraft-konsernet en fortsatt god resultatfremgang. Inntektene fra finansiell krafthandel var betydelige, finanskostnadene ble redusert, og det ble resultatført en kompensasjon for terminering av en avtale om salg av grønne sertifikater», heter det i kvartalsrapporten fra selskapet.

- 2005 ga rekorder på flere fronter. Resultatet har aldri vært bedre, og vi satte flere produksjonsrekorder. Vi er svært fornøyd med en god innsats på alle nivåer i organisasjonen. God ressurstilgang kombinert med god drift og energidisponering la grunnlaget for den markerte resultatforbedringen, sier konsernsjef Bård Mikkelsen.

TV 2 Nettavisen skrev torsdag morgen at meglerhuset ABN Amro Alfred Berg har verdsatt den norske kraftgiganten til 122 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hovedårsaken er vedvarende høyere strømpris og lite tilgang til kjøpsobjekter innenfor sektoren, hvilket gir en god effekt når transaksjonsprisen skal beregnes, sa direktør Trond Thomson i ABN Amro Alfred Berg til TV 2 Nettavisen.

2006 like bra
Selskapet venter at 2006 blir et bra år.Statkraft hadde ved inngangen til 2006 en samlet beholdning i vannmagasinene som var noe høyere enn normalt.

«Aktuelle terminpriser på den nordiske kraftbørsen indikerer at prisnivået fortsatt vil holde seg relativt høyt. Med forholdsvis normalt vanntilsig gjennom 2006 vil dette gi grunnlag for fortsatt høye inntekter fra kraftproduksjon og -salg», skriver Statkraft.

Konsernets omsetning for året økte med hele 4.,2 millairder kroner til 15 milliarder.

«Økningen skyldes i hovedsak at produksjonen gikk opp fra 34,3 TWh i 2004 til 48,5 TWh i 2005, og at kraftprisene holdt seg på et stabilt nivå gjennom året. Inntektene fra finansiell krafthandel var også betydelige», heter det i meldingen.

Resultatbidragene fra tilknyttede selskaper økte marginalt til 1,6 milliarder kroner. Driftskostnadene ble 5,9 milliarder kroner, en økning på 1,1 milliarder fra 2004.

Kraftforbuket økte i Norge
«Av dette var 484 millioner kroner engangsposter knyttet til dokumentavgift og nedskrivninger av anlegg», heter det i rapporten.

Kraftforbruket i Norge økte med 1,5 prosent fra 2004, mens forbruket i Norden gikk ned med 1,1 prosent til 390,0 TWh. Den nordiske kraftproduksjonen ble 391,0 TWh, en økning på 2,3 prosent. Kraftproduksjonen i Norge økte med 23,2 %. Det ble eksportert 0,9 TWh fra det nordiske markedet.

I løpet av fjoråret overtok Statkraft 20 vannkraftverk i Sverige og fire i Finland, med en samlet årlig middelproduksjon på 1,6 TWh, for 4,1 milliarder kroner.

«Byggingen av de tre gasskraftverkene som Statkraft har besluttet å delta i, er godt i gang. Dette gjelder to gasskraftverk i Tyskland og ett på Kårstø i Norge», heter det i rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.