Gå til sidens hovedinnhold

Pensjon kan bli forhandlingsnøtt

Pensjonsspørsmålet kan bli en lei nøtt å knekke under forhandlingene for årets lønnsoppgjør. LO vil gjøre pensjoner til et viktig krav, mens NHO mener at spørsmålet må holdes utenfor.

Etter mandagens møte i Regjeringens kontaktutvalg om lønnsoppgjøret, kom uenigheten mellom NHO og NHO klart fram.

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) mener at partene bør vente på den politiske behandlingen av pensjonskommisjonens innstilling.

Konkurranseutsatt industri må være lønnsbestemmende ved vårens lønnsoppgjør, mener Bondevik ifølge NTB.

– Vi har en historisk mulighet til å styrke konkurranseevnen i år. Vi må ikke forspille den, sa han etter møtet, og gjentok ønsket om et moderat oppgjør.

Både LO og NHO er innstilt på moderasjon, men LO-leder Gerd-Liv Valla kunne ikke love lønnskrav under 3,5 prosent, som er veksten i de land Norge konkurrerer med.

På sitt sekretariatsmøte i slutten av februar vil LO komme med sine krav og avgjøre om det skal bli samordnet eller forbundsvist oppgjør.

– Det er viktig at inntektsoppgjøret bidrar til å styrke konkurranseevnen til norsk næringsliv. Rammene i konkurranseutsatt sektor må være de samme som rammene ellers i samfunnet, sa statsministeren til representantene for nærings- og arbeidsliv i sin innledning.

Valla sa at det i utgangspunktet er bred enighet om at konkurranseevnen må bedre. Hun varslet at LO vil være med på det som etter deres mening vil være et moderat oppgjør.

(NTB)

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut