Gå til sidens hovedinnhold

Pensjonist og supersvindler

Kvinnens (79) juletradisjon var å lure unna et tosifret antall millioner.

I ti år på rad tømte stavangerkvinnen bankkontoen for millionbeløp rett før jul.

I like mange år tilbakeførte hun millionbeløpene rett etter nyttår da banken hadde sendt årsoppgaven på kontoen hennes til ligningsmyndighetene.

I fjor ble hun avslørt etter at banken ante uråd og sendte en såkalt hvitvaskingsmelding til Økokrim.

Nå må hun betale flere hundre tusen i tilleggsskatt.

Tosifret millionbeløp
Da Skattekrim Øst så på saken viste det seg nemlig at kvinnen til sammen hadde unndratt 24 millioner kroner som skulle vært formuesbeskattet gjennom de ti årene hun var aktiv.

- Dette er det grelleste eksemplet på denne typen forsøk på å unndra seg formuesskatt, sier Jan-Egil Kristiansen i Skattekrim Øst til VG.

Nå har kvinnen fått regningen for svindelforsøket.

Hun må betale mer enn 600.000 kroner i straffeskatt og tilleggsgebyrer.

Og hun er ikke alene om å forsøke å unndra formuen sin.

Ordførerformue
I midten av august 2007 kom en Norges kanskje mest omtalte skattesnusksaker på bordet da norsk presse avslørte at daværende ordfører hadde en hemmelig millionkonto i Sveits som var unndratt beskatning.

- Pengene er ikke beskattet på vanlig måte, nei, sa Per Ditlev-Simonsen til Nettavisen den gangen.

Hele saken sprakk som en følge av den til dels skitne skilsmissen mellom Ditlev-Simonsens datter, daværende kommunikasjonsrådgiver Cecilie Ditlev-Simonsen, og eksmannen Endre Rangnes, administrerende direktør i EDB Business Partners.

I stridens hete røpet Rangnes ekskonens og hennes families hemmeligheter i Sveits.

Resultatet ble at både far og datter trakk seg fra sine stillinger. Han som ordfører i Oslo, hun som kommunikasjonsrådgiver.

Sluttpakken til Cecilie Ditlev-Simonsen beløp seg til 2,55 millioner kroner.

Ikke unikt
Etter den tid har Skatt Øst fått opplysninger om konti med flere hundre millioner kroner som er unndratt beskatning iblant annet Liechtenstein. Disse sakene er fortsatt under etterforskning og det er ikke tatt stilling til om de som disponerer kontiene skal anmeldes til Økokrim.

Men ikke alle tar seg bryet med å opprette konti i utlandet. Fra fjorårets selvangivelser har nemlig Skattekrim Øst avdekket hele 43 tilfeller der gjerningsmennene har fulgt samme oppskrift som den pensjonerte supersvindleren (79). De har tatt ut sine til sammen 94,3 millioner kroner fra egne konti og unnlatt å melde fra om formuene.

Tre av de avslørte klarte til alt overmål å bli tatt to år på rad på grunn av samme fremgangsmåte.

- Vi sjekker alltid opp igjen skatteytere som tidligere har forsøkt å omgå formuesreglene. Og når noen blir avslørt sjekker vi de ti siste ligningene for å avdekke når formuen egentlig dukket opp. Vi har også avdekket flere andre former for kriminalitet på denne måten, sier Kristiansen til VG.

Kommentarer til denne saken