*Nettavisen* Økonomi.

Pensjonistadelen sikrer seg selv

Mens vanlige arbeidere trolig må betale for den planlagte pensjonsreformen, har lønnsadelen allerede sikret sin egen fremtid. Sjekk hva norske næringslivstopper får i pensjon.

07.01.04 23:03

Beregninger TV 2 har gjort viser at gjennomsnittspensjonen for norske toppledere er på 2,2 millioner kroner i året.

Når baker Gry Solheim går av med pensjon i 2031, vil hun få utbetalt 133.200 kroner i året - hvis vi forsatt har en folketrygdordning som fungerer.

Nettopp usikkerheten om fremtidig pensjoner ligger til grunn for den planlagte pensjonsreformen. Et spleiselag der alle må belage seg på å betale på en eller annen måte.

Med unntak av dagens toppsjefer som om noen få år kan smykke seg med tittelen pensjonistmillionær.

- Jeg har en pensjonsordning som er to tredeler av lønna mi, sånn de fleste andre har, og så har jeg tvungen avgang nå jeg er 62, sier NHO-direktør Finn Bergesen til TV 2 Nyhetene.

TV 2 har fått en pensjonsekspert til å beregne pensjonsytelsene til sjefene for Norges ti største bedrifter. Gjennomsnittspensjonen for norske ledere ligger på 2,2 millioner kroner i året. De aller fleste kan også belage seg på å gå av mange år før tiden.

Når for eksempel Statoil-sjef Inge Hansen om to år går av i en alder av 60 år, vil han få utbetalt over 2,48 millioner kroner i året - resten av livet.

- Pensjonen er på 66 prosent av min opptjente lønn. Så jeg har en god ordning, sier Statoil-sjefen.

Sjekk hva de andre toppsjefene får i lenken øverst til høyre.

Omregnet i 2004-kroner er gjennomsnittspensjonen til topplederne verdt millioner kroner, et tall som provoserer fagbevegelsen og som kan bremse pensjonsreformen.

Vil ha gjennomgang
- Skal vi nå legge om å få større likhet og trygghet, må de som har de flotteste ordningene, vise større moderasjon, og det gjelder også en del næringslivsledere, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nyhetene.


Og nå varsler statsministeren en full gjennomgang av stortingspolitikernes meget gunstige pensjonsavtaler.

På NHOs pensjonskonferanse i Oslo onsdag tok Bondevik også til orde for tjenestepensjon for alle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag