Gå til sidens hovedinnhold

Pensjonsfellene du bør få med deg

Pensjon er kanskje ikke det du har øverst på lista når du søker din første jobb? Eller når du søker ny jobb? Vi har fokus på det som ligger nær i oss i dag. Hvor mye vil jeg få jeg utbetalt neste måned?

Dersom arbeidsgiver ikke har spesielt gode pensjonsordninger vil de automatisk ikke vektlegge pensjon når de selger inn jobben og selskapet sitt.

Over halvparten av små og mellomstore bedrifter i Norge har fremdeles kun den obligatoriske ordningen som krever at arbeidsgiver sparer to prosent av lønna di etter at de har trukket fra hundretusen kroner.

Fellene mange ikke vet om eller tenker over

Mange bedrifter tilbyr i dag lønn med bonus eller provisjonsordninger. Dette brukes ofte i salgsrettede stillinger hvor prestasjoner ofte henger nært sammen med hvor lønnsom du er for bedriften. Det kan ved første øyekast se ut som en god løsning for både bedriften og de ansatte.

Les også: Slik finner du ut hva du får i pensjon

Det få ansatte vet er det aller fleste bedrifter ikke sparer pensjon av hverken bonus eller provisjoner. Når de i tillegg trekker fra hundretusen i bunn av fastlønna, så er det ikke sikkert det er store beløpet som blir spart i pensjon til deg.

Deltidsjobbing?

Det er lett å glemme i en travel hverdag, hvor valget om å jobbe redusert en periode for å få hverdagen til å gå opp, er at det å jobbe redusert ikke bare påvirker lønna du får i dag.

Det påvirker også sparingen både folketrygden og arbeidsgiver setter av til deg i pensjon. Jobber du redusert en periode bør du også se på muligheten til å spare ekstra til egen fremtidig inntekt i denne perioden.

Et grep alle bør ta i dag

Pensjonen settes i tillegg opp i standard spareform for alle som jobber i samme bedrift.

Les også: Sparing til pensjon anbefales alle, men hva i all verden bør du spare i?

Det kan derfor være ekstra mye å tape i pensjon om du i tillegg ikke går inn på din egen avtale og endrer så aksjeandelen er tilpasset deg. Selv om det er arbeidsgiver som tar seg av sparingen for deg, så er det dine penger, og du vil vel ha mest mulig ut av dem?

Jobber du for deg selv?

Den neste store fallgruven er de som starter som innleide konsulenter.

Dette kan virke lukrativt, men ser du på totalregnestykket så er det ikke sikkert det er fult så attraktivt likevel. Du må føre regnskap som tar timer, betale for egne forsikringer og i tillegg - ingen sparer pensjon for deg!

Du kan i praksis gå gjennom et helt arbeidsliv som selvstendig næringsdrivende uten at noen sparer en krone i pensjon for deg annet enn folketrygden. Med en god inntekt som konsulent kan det bli tøft å leve av folketrygdens etter hvert magre beløp.

PLUSS: Denne tabben koster nordmenn flere hundre tusen i tapt pensjon

Vi blir eldre og eldre og det må vi selv i stor grad betale for. Det positive for selvstendige næringsdrivende er at nå kan de også spare mer i kollektive ordninger enn de har kunnet før.

Det er nå mulig å spare syv prosent av inntekten etter at de første hundretusen er trukket fra. Dette kan trekkes fra i regnskapet. Så det er veldig gunstig for deg som tjener over 710.000 kroner.

Har du lavere inntekt kan det være andre spareformer som kan være mer lønnsomt på grunn av opptjening i folketrygden. Da anbefaler jeg deg å få bistand fra en bankrådgiver eller regnskapsfører.

Bare ikke glem at du må spare for å kunne fortsette å leve livet du kjenner.

Les også: Har arbeidsgivers pensjonssparing blitt en hvilepute?

Er du en raus eller gnien sjef?

Pensjoner kan være det mest kompliserte man er borti, men er det noe vi bør trene på å få forståelse av så er det nettopp pensjon.

Det er noe som alle må forholde seg til, for ingen skal jobbe evig. Egen pensjonskonto som kommer til neste år vil gjøre ting litt mer oversiktlig og enkelt, men du må fremdeles gjøre dine egne tilpasninger for å få maks utbytte av dine penger.

Det er jo det dette er. Din fremtidige inntekt.

Er du er kul sjef som gir seg selv en god lønn? Eller er du gnien? Valget er ditt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Kommentarer til denne saken