Gå til sidens hovedinnhold

Petroleumstilsynet gransker Equinor

Tilsynet har varslet politiet etter at Equinors landanlegg over tid skal ha vært drevet med svakheter. Equinor: - Svært alvorlig.

Fredag melder Petroleumstilsynet at de har besluttet å granske en hendelse ved Equinors landanlegg Hammerfest LNG. Anlegget har over tid vært drevet med svakheter på sikkerhetskritisk utstyr, ifølge tilsynsmyndighetene.

Petroleumstilsynet skal nå ha informert politiet om at de starter en gransking etter at til sammen 190 ventiler hadde manglende varmekabler og isolasjon. Equinor stengte selv ned landanlegget 11. mars for å utbedre svakheter ved flere sikkerhetsventiler ved anlegget.

Equinor skal samlet sett ha vurdert situasjonen som så alvorlig og usikker at det var nødvendig å iverksette nedstengning og reparasjon.

Equinor: - Vi tar dette høyst alvorlig

Pressekontakt Morten Eek sier fredag til Nettavisen.Økonomi at Equinor stengte ned anlegget mellom 11. og 15. mars for å drive utbedringsarbeid og gjøre en egen gjennomgang av hvorfor 190 ventiler hadde manglende varmekabler og isolasjon.

- Situasjonen var av en slik karakter at det var nødvendig å stenge ned for å drive reparasjonsarbeid. Vi har kjent til situasjonen på anlegget over tid, men vi gjorde nylig en risikovurdering av anlegget som tilsa at vår forståelse av sikkerhetssituasjonen ikke har vært god nok, sier Eek.

Equinor driver fortsatt utbedringsarbeid og bistår Petroleumstilsynet med informasjon til deres gransking. Eek sier at oljeselskapet kommer til å gå over historikken til anlegget og gjennomgå vurderingene som har blitt gjort rundt sikkerhetssituasjonen.

- Petroleumstilsynet vurderer åpenbart situasjonen som alvorlig. Hvordan vurderer dere situasjonen på anlegget?

- Vi vurderer situasjonen som svært alvorlig. Dette handler om sikkerhetssystemer på anlegget som det er avgjørende at vi har god kontroll på. Vi må komme til bunns i hvorfor trykksikringssystemene ikke har hatt den nødvendige varmen og isolasjonen. Vi tar granskingen på høyeste grad av alvor, sier Eek.

- Hvordan kunne dette skje?

- Vi har ikke kommet så langt fram i egne undersøkelser. Vi har funnet ut at vi har hatt svakheter knyttet til varmekabler og isolasjon på ventilene. Det er vi ikke fornøyde med, og vi skal belyse dette grundig gjennom egne undersøkelser og myndighetenes granskning, sier Eek.

Ptil går grundig til verks

I en pressemelding skriver Petroleumstilsynet at de vil gjennomgå og klargjøre situasjonen knyttet til sikkerhetsventilene, kartlegge sikkerheten og finne ut hva konsekvensene ved manglende nedstengning kunne blitt. Tilsynet skal også vurdere årsakene til hendelsen, finne ut hvem som hadde ansvaret og 'bruke nødvendige reaksjonsmidler'.

Resultatene av granskningen vil på et senere tidspunkt bli oppsummert i en rapport.

Les mer: Energitopp Neil Atkinson overrasket over norsk oljecomeback

Les mer: Equinor-sjefen: 16,8 millioner kroner i lønn i 2018

Les mer: Equinor kjøper mer fra norske leverandører

Kommentarer til denne saken