– En av de flinkeste i Norge på å trikse seg til lav skatt, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen om Stordalens skatteregning.

Hotellkongen Petter Stordalen mener skatten skal betales med glede, og har refset investorer som Stein Erik Hagen for å være et «hylekor» når de har kritisert det norske skattenivået.

– Jeg mener vi bør betale vår skatt med stolthet, uttalte hotellkongen Petter Stordalen.

I motsetning til mange av de aller rikeste i Norge, har Stordalen vært tydelig på at han mener teknologiselskaper unngår for mye skatt, og at han har ingen planer om å flytte utenlands, slik mange har gjort de senere årene.

Les mer: Stadig mer presset på strømprisene: – Vi kan ikke bare vedta hva det skal koste

Kjemper for å betale minst mulig skatt

Men selv om Stordalen er kritisk til rikinger som pakker koffertene og flytter til kontinentet, er han en av de aller ivrigste på å unngå skatt - helt innenfor det norske skattesystemet.

I fjor høst meldte Norges syvende rikeste mann, Kjell Inge Røkke at han pakket koffertene og flyttet til Lugano i Sveits. Blant de bedre bemidlede er byen omtalt som Sveits’ Monte Carlo.

Det var mye å spare på utflaggingen for milliardæren. Ifølge skatteberegninger ville Røkke måtte betale omtrent 275 millioner kroner i formuesskatt om han ble i Norge.

Les mer: Stein Erik Hagen om Sveits-flytting: – Det er mange andre land å flytte til

28 mrd. i formue = 6,2 mill. I skatt

Med sitt forretningsimperium gjennom Strawberry Group, har Stordalen 11 ulike selskaper innenfor eiendom, finans, hotell og kunst. På Kapitals liste over Norges rikeste havner han tre plasser bak Røkke, med en formue på 28 milliarder kroner er han Norges tiende rikeste.

Kjell Inge Røkke står beregnet med en formue på 45 milliarder kroner på Kapitals liste. Det førte til en skatteregning på 181 millioner kroner i fjor, ifølge skattelistene. Stordalens formue på 28 milliarder kroner, førte imidlertid til kun 6,2 millioner kroner i skatt i 2021.

Les også: Forbrukertilsynet: Strømselskapene må betale tilbake kundene

Men Stordalen har ikke fått en så lav skatteregning helt uten videre. Det er først ved å gjøre en rekke grep for å unngå å betale skatt. Men med en så stor formue er det mye å tjene på skatteplanlegging.

– Petter Stordalen påstår for eksempel at han betaler sin skatt med glede, men det kan virke som om gleden kommer fra å minimere skattebetalingen, skriver NHH-forsker Ole-Andreas Elvik Næss som har gjennomgått Stordalens forretningsimperium.

Her er noen av de største grepene Stordalen har gjort for å betale mindre skatt:

Sparte over 200 millioner kroner på arveavgift

Før det ble regjeringsskifte, allerede i slutten av 2019, var det flere rike nordmenn som var bekymret for at arveavgiften ville bli innført igjen. Det var lenge siden meningsmålingene viste at det var mulig for Solberg å vinne flertallet.

Stordalen var en av dem som sikret seg ved å flytte verdier over til barna. Dersom arveavgiften blir fjernet har hotellkongen sikret seg, med å flytte verdier fra seg selv og over til barna. Om arveavgiften kom tilbake, ville det ført til over 200 millioner kroner ekstra i avgift for hotellmilliardæren.

Les også: Får 12 millioner skattekroner til å forske på hvordan Norge gjør verden «hvitere»: – Det aller tåpeligste jeg har sett noen gang

Kjøpte tilbake selskapet

Mens børsnoterte selskap, slik som Røkkes selskap Aker ASA, får fastsatt verdien av markedet, fører det til at personer som han får en langt høyere ligningsformue å betale formuesskatt av.

Isteden for de 28 milliardene han har i reell formue, har Stordalen en ligningsformue på 676 millioner kroner, og en nettoinntekt på 1,4 millioner kroner.

Hotellmilliardæren har imidlertid organisert verdiene gjennom barna Emilie Anker Stordalen, Henrik Anker Stordalen og Jakob Anker Stordalen, samt ulike selskapsstrukturer.

Les også: Ny virusvariant vekker oppsikt: – Denne kan overta som en dominerende variant

Tapte kampen om 300 mill. i skattefradrag

Stordalen og selskapene hans i Strawberry-gruppen har gått til sak mot Skatteetaten, som mener Stordalen har omgått skatt.

Rundt årsskiftet 2015-2016 kjøpte enda ett av Stordalens selskaper, Home Properties, en 7.700 kvadratmeter stor kontoreiendom i Malmö gjennom å kjøpe opp selskapet som eide eiendommen, Otium. Selskapet var økonomisk hardt presset. Stordalen opplyste om at det var planlagt å bygge om eiendommen til hotell.

Men et par måneder senere, snudde han og solgte eiendommen.

Skatteetaten har ment det var en unødvendig omvei å kjøpe selskapet for å anskaffe en eiendom i et av datterselskapene. Og dermed har han omgått skatt. Fredag 6. januar kunne Estate Nyheter melde at Stordalen tapte søksmålet mot Skattetaten, og mister dermed 310 millioner kroner i skattefradrag.

Les mer: Elendig krone-nytt for norske syden-turister

– Helt sykt

Nestleder i Rødt og samfunnsøkonom Marie Sneve Martniussen mener hele saken er illustrerende for hvilke problemer som ligger i det norske skattesystemet.

– Det er helt sykt. Det høres ut som Petter Stordalen burde seg seg i speilet. Han er en av de flinkeste i Norge på å trikse til seg lav skatt, innenfor regelverket, men utenfor folkeskikk, sier Martinussen til Nettavisen.

Hun mener det er et kjempeproblem at noen få på toppen kommer seg unna store skattebeløp, og fremholder at Stordalen er en av de grelleste eksemplene - og at han i tillegg er freidig med å kritisere andre milliardærer, når han selv betaler mindre enn mange av dem.

Les også: Vedum advarer: – Dette er en største trusselen for lommeboka til folk

– Petter Stordalen burde jekke seg ned. Han har mye selvtillit og er glad i selvskryt, men det burde han ikke ha på dette spørsmålet, sier hun.

– Stordalen har skapt mange arbeidsplasser og investert hele livet sitt i bygge imperiet, er ikke det en måte å bidra på, ved alle dem som da betaler skatt gjennom selskapene hans?

– Jeg vil heller påpeke at tusenvis av folk jobber hver dag for å gjøre Stordalen rik, og de har sittet igjen med nesten ingenting i lønnsøkning, selv om det har vært veldig gode tider for konsernet, svarer hun.

Flere andre milliardærer i Norge slipper også å betale mye skatt, fordi selskapet ikke er på børsen. Dermed blir verdiene vurdert langt lavere, ettersom det ikke er det frie markedet som setter prisen. Det vil Rødt gjøre noe med.

Les også: Får 12 millioner skattekroner til å forske på hvordan Norge gjør verden «hvitere»: – Det aller tåpeligste jeg har sett noen gang

– Sykepleiere og tømrere betaler skatt av lønna, og ferdig med det. Men for de rike er det så mange måter å organisere seg bort fra skatteregningen. Har du mange nok advokater og skattejurister klarer du å slippe unna mye skatt, sier Rødt-politikeren til Nettavisen og legger til:

– Det er derfor vi må ha en reell verdsettelse av formuen, og også vurdere om vi skal ha progressiv økning i formuesskatten. For det er helt vanvittig at de øverst på toppen ofte betaler en ekstremt lav skattesats, mens vanlige folk betaler mye i skatt, sier hun.

Pressekontakt Ida Holden for Petter Stordalen sier til Nettavisen at de ikke kommenterer denne saken.