Gå til sidens hovedinnhold

Pfizer inngår gigantisk vaksineavtale med fransk legemiddelprodusent

Legemiddelselskapet Pfizer har inngått et samarbeid med det franske selskapet Sanofi om å produsere mer enn 100 millioner vaksinedoser i år, bare for Europa.

Pfizer produserer koronavaksiner i samarbeid med utvikleren Biontech. De var de første til å få godkjent en koronavaksine i EU.

I år vil Sanofi hjelpe Pfizer med å produsere mer enn 100 millioner vaksinedoser i selskapets fabrikk i Frankfurt i Tyskland, opplyser administrerende direktør Paul Hudson i et intervju med avisen Le Figaro.

Les også: Moderna: Vaksinen effektiv mot mutasjonene

Oppstart for produksjonen vil være juli i år, og produksjonen vil være bare gjelder EU. Norge er imidlertid med i EUs vaksineprogram. Leveringen starter i august

Slik samarbeid er svært uvanlige i legemiddelbransjen, men skyldes naturlig nok den historiske situsjonen med koronaviruset. I tillegg har franske myndigheter lagt press på selskapet, gitt den store etterspørselen etter vaksinene og leveringsproblemer.

Les også: Norge sikret 3,6 millioner ekstra Pfizer-doser gjennom ny avtale

Sanofi jobber også med sin egen vaksine, men denne testes fortsatt på fase 1-stadiet, og skal over i fase 2 i februar.

– Siden vår egen vaksine er noen måneder forsinket, spurte vi hvordan vi kunne være til hjelp nå, sier Hudson i intervjuet.

Pfizer har allerede lovet å levere 600 millioner doser til EUs vaksineprogram i 2021.