Gå til sidens hovedinnhold

Pfizer ser stor effekt på Delta-varianten med ekstra dose

Gir åtte ganger mer beskyttelse.

Kampen mot Delta-varianten av korona-viruset, den farlige og langt mer smittsomme varianten av koronaviruset, som nå er blitt den dominerende varianten også i Norge, skaper for tiden hodebry for helseeksperter og politikere.

Det gjelder spesielt fordi den er langt mer resistent mot vaksiner enn tidligere varianter. Blant annet viste en rapport fra Israel denne måneden at effektiviten til Pfizer-vaksinen er ned i bare 64 prosent for fullvaksinerte etter Delta-variantens inntog. Det er ned fra 94 prosent med tidligere varianter.

Les mer her: Fersk, israelsk rapport: Effektiviteten til Pfizer-vaksinen stuper

Godt nytt

Med disse tallene i bakhodet, er det dermed den nye rapporten til Pfizer trolig svært godt nytt.

Onsdag la nemlig legemiddel-kjempen frem tall som viste at den tredje dose av vaksinen deres, som er den klart mest brukte i Norge, gir langt bedre beskyttelse mot Delta-varianten enn to doser.

Det viser selskapets kvartalsrapport, lagt frem onsdag.

Les også: Delta-bekymring: Gjenåpningen av Norge utsettes

Tallene, som ikke er publisert eller fagfellevurdert, viser at antistoff-nivået mot Delta-varianten er fem ganger høyere etter en tredje dose hos folk mellom 18 og 55 år. For folk mellom 65 og 85 er tallene enda bedre. Der var antistoffene hele 11 ganger høyere.

Pfizer konkluderer med at det er «et estimert potensial for opp til 100 ganger økning i Delta-nøytralisering etter dose tre, sammenliknet med etter dose to», skriver Pfizer, som mener tallene gir grunn tli å tro at Delta-varianten også kan beseires.

Avventende

Pfizer, og samarbeidspartner Biontech, som utviklet vaskinen, har allerede uttalt at de jobbet med muligheten til en tredje vaksinedose. De har også startet arbeidet med en egen vaksine mot delta-viruset.

EUs legemiddelverk (EMA) har imidlertid så langt ikke sett noen grunn til at det skal gis en tredje dose med koronavaksine, blant annet med begrunnelse om at det trengs mer data.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelsinstituttet (FHI) uttalte til Aftenposten tidligere denne måneden:

– Fullvaksinasjon med to doser er veldig bra, også mot deltavarianten. Det er ikke noe som tilsier at vi trenger noen tredje dose i høst.