Det skjer i PFU-klagen mot VG fra Sofie (27). Spørsmål om kontakt mellom varsler Knut Sandli og VG-svoger Anders Giæver har også blitt stilt tidligere, men har da blitt avvist av Giæver som konspiratoriske.

Sofie og den famøse dansevideoen med Trond Giske ble spredt over hele medie-Norge etter at VG publiserte den første saken.

For litt over to uker siden klaget Sofie VG inn til Pressens faglige utvalg (PFU).

Nettavisen har fått tilgang på hele PFU-klagen, som ikke tidligere har vært kjent. Den inneholder to deler, pluss et støtteskriv fra hennes advokat og hele SMS-kontakten mellom henne og VG-journalist Lars Joakim Skarvøy.

Les PFU-klagen fra Sofie (27) her.

Les advokatens støtteskriv her.

Del 2 er en tidslinje med mer personlige detaljer. Nettavisen publiserer ikke denne i sin helhet, men siterer utdrag.

Den detaljerte klagen viser at VG-kommentator Anders Giæver var involvert i saken allerede før varselet ble sendt til partiledelsen i Arbeiderpartiet.

– Hater Trond Giske

Den som sendte inn varselet var Knut Sandli i Fagforbundet. Det gjorde han uten å konferere med Sofie, som mente det hele ikke var en sak.

I en såkalt tidslinje i del 2 av klagen, skriver Sofie detaljert om hvordan videoen lekket ut. Særlig forteller hun om en (tidligere) venninne på Fagforbundets kontor - som fikk den tilsendt, men hadde lovet å ikke vise den til noen.

Det løftet holdt hun ikke. I klagen til PFU skriver Sofie at venninnen ringer henne onsdag 20. februar:

«Hun starter samtalen med at hun er veldig lei seg og har grudd seg til å ringe meg. Hun forteller videre at hun har vist Giske-filmen i lunsjen til kollegaene sine i Fagforbundet. Videre forteller hun at Knut Sandli har reagert på filmen, og at han er veldig tilhenger av rødt parti men hater Trond Giske.

Hun forteller at Sandli har en bror i VG som han har snakket med, som videre ønsker at jeg stiller til intervju, anonymt om jeg vil det. Lettere sjokkert og irritert forteller jeg henne at det var veldig unødvendig når jeg tidligere hadde sagt at hun ikke skulle vise eller dele filmen».

(Sofies advokat bekrefter overfor Nettavisen at det her menes «svoger» - ikke bror. Det er Sandlis kone som har en bror i VG, altså Anders Giæver. Red anm.)

Erik Stephansen: Viser seg at det ikke var så konspiratorisk likevel

Anders Giæver er en av VGs mest profilerte kommentatorer, kanskje mest kjent fra podkasten «Giæver og Joffen» - hvor han jobbet tett med Frithjof Jacobsen.

Jacobsen sluttet på dagen i januar etter han ga beskjed om at han ville innlede et forhold til sentralstyremedlem Jette Christensen i Arbeiderpartiet, som tydelig har stått på Hadia Tajiks side i maktkampen innad i partiet.

Vil ikke svare på spørsmål

Senere har venninnen i Fagforbundet beklaget overfor Sofie at hun viste fram videoen til Knut Sandli, mens Sandli fikk så mye kritikk etterpå at han trakk seg fra alle verv i Fagforbundet.

I dag ønsker Sandli ikke å besvare spørsmål om saken fra Nettavisen, og «anser seg som ferdig med saken».

– Ifølge PFU-klagen hadde du samtaler med din svoger i VG før du sendte varselet. Stemmer det?

– Som jeg skrev i stad, anser jeg saken som avsluttet fra min side! Svarer Sandli i en melding.

– Stemmer det at du filmet dansevideoen med din telefon da din kollega viste frem videoen i kantina?

– Den opplysningen stemmer ikke, svarer Sandli.

Utover dette vil ikke Sandli svare verken bekreftende eller avkreftende på Nettavisens spørsmål om kontakten med svoger og VG-kommentator Anders Giæver skjedde før han sendte varselet til partikontoret på ettermiddagen onsdag 20. februar.

«VG er meget interessert»

Men allerede samme dag, om morgenen, er det klart at VG kjente til videoen. Onsdag 20. februar var det valgkomitémøte i Trøndelag Arbeiderparti. Der skulle Trond Giskes kandidatur vurderes. Valgkomiteens leder Jorodd Asphjell fikk en melding om Giske-videoen allerede kl. 10.16 fra Fagforbundets Terje Ferstad.

Meldingen var ment å påvirke komiteens behandling av Giskes kandidatur.

– Vi sitter på video og bilder som viser Giske i full sving med tafsing på 25 år gamle damer på et utested. VG er meget interessert i denne videoen, skrev Ferstad i SMS-en onsdag morgen - hele seks timer før kollega Sandli sendte inn varselet.

Det er dette varselet som angivelig var grunnlaget for VGs publisering av den første saken med med tittelen «Tillitsvalgt sendte ny bekymringsmelding om Trond Giske».

Nestleder i komiteen, Trine Reitan, forteller til Nettavisen at hun og Asphjell sto på gangen da meldingen kom, og at begge to reagerte negativt på at noen forsøkte å påvirke komiteens arbeid på denne måten.

Vil ikke svare

Heller ikke svogeren selv, VG-kommentator Anders Giæver, ønsker å kommentere saken.

– Når det dreier seg om PFU-klagen på VG, så må du snakke med ledelsen i VG. Jeg har ikke lest klagen, og det er VG som er klaget inn til PFU og det er VGs ledelse som tar seg av de henvendelsene, sier Anders Giæver til Nettavisen.

Han vil dermed ikke gå nærmere inn på når samtalene med svogeren fant sted, eller hvor mange samtaler det dreide seg om - eller om han eller andre i VG direkte oppfordret Sandli til å sende inn varselet.

Det vil heller ingen andre i VG-huset.

Sjefredaktør Gard Steiro vil ikke svare på spørsmål overhodet, og viser til sin nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. Men hun vil heller ikke svare:

– Vi har mottatt klagen fra Sofie og skal svare utfyllende på den til PFU. Utover det har jeg ikke noe å tilføye, skriver Håndlykken i en e-post til Nettavisen.

Nettavisen har også vært i kontakt med venninnen som ifølge Sofie viste frem videoen i kantinen. Heller ikke hun ønsker å besvare våre spørsmål.

– Brukt i politisk spill

Sofie mener selv at hun er brukt i et politisk spill, og at det var uredelig av VG. Hun mener at de både konstruerte sitater og bidro til at varselet – om en hendelse hun ikke selv syntes var problematisk – ble sendt til partiledelsen, som dermed la grunnlaget for en nyhetssak.

«Jeg føler meg presset, uthengt og dårlig behandlet av VG. Mediet har skrevet et sitat jeg ikke kan stå inne for, som jeg flere ganger har prøvd å endre/fjerne. Jeg mener at mediet (og Fagforbundet) har brukt meg til fordel for et politisk spill jeg aldri ville ta del i», skriver Sofie i PFU-klagen.

I mars fortalte Sofie historien om hvordan hun ble presset av VGs journalist Lars Joakim Skarvøy til TV2. VG satte ned en egen granskning, som publiserte en rapport.

Konkrete endringer i VG

Sjefredaktør Gard Steiro har beklaget overfor Sofie, og i kjølvannet av rapporten ble journalist Lars Joakim Skarvøy permittert. Også politisk reporter Eirik Mosveen og Marie Melgård har byttet avdeling.

Som nevnt tidligere, sa VG-kommentator Frithjof Jacobsen opp jobben kort tid etter han opplyste VG om at han ønsket å innlede et forhold til Jette Christensen (Ap).

Det er for tidlig å si hvorvidt opplysningene om Anders Giævers rolle i varselet vil få noen betydning for selve PFU-klagen. Giæver har tidligere omtalt spørsmål om en forbindelse mellom ham selv og svoger Knut Sandli i saken som konspiratoriske.