*Nettavisen* Økonomi.

PGS flagger ut til Bahamas

PGS flagger ut ni skip til Bahamas. Seismikkselskapet sparer et tosifret millionbeløp, men ansatte frykter for arbeidsforholdene. - Det kan bli ganske lovløst, mener Guro Løkken i PRIFO.

26.06.04 17:18

I over ett år har vel 100 norske seismikere kjempet for å få en tariffavtale med Petroleum Geo-Services (PGS). Tirsdag møtes partene i Arbeidsretten, fordi PGS hevder at plassoppsigelsene Privatansattes Fellesorganisasjon (PRIFO) er kommet med, er kontraktstridige.

Uten tariffavtale
- Arbeidstakerne i PGS omfattes ikke av arbeidsmiljøloven. Og fordi de heller ikke har tariffavtale, mener bedriften at en streik må varsles med individuell plassoppsigelse som samsvarer med den enkeltes kontrakter. Det sier seg selv at det ikke ville blitt noen særlig effektiv streik, sier Guro Løkken, advokat og prosessfullmektig i PRIFO.

Sjef for seismikkflåten i PGS, Rolf Rønningen, mener den aktuelle arbeidskonflikten er lite problematisk.

- Vi er villige til å inngå tariffavtale, men avstanden er stor. Meklingen er utsatt til 2. august, slik at vi først får avklart det juridiske rundt plassoppsigelsen, sier Rønningen.

- Kan bli lovløst
Bak denne juridiske uenigheten ligger imidlertid en langt større strid: Hvilke arbeidsbetingelser PGS-ansatte faktisk skal ha når selskapet flagger ytterligere ni skip ut av Norsk internasjonalt skipsregister (Nis) til Bahamas-flagg.

Så lenge selskapet er registrert i Nis, gjelder den norske sjømannsloven og en lang rekke lover og forskrifter. Ved utflagging er det flaggstatens lover som gjelder.

- Ansatte risikerer eksempelvis å miste goder som fødselspermisjon og pappapermisjon, sier Løkken.

Fra før seiler noen av PGS´ egne og innleide skip under utenlandske flagg, som Bahamas, Kypros og stillehavsidyllen Vanuatu.

- Det kan bli ganske lovløst, sier Løkken til NTB.

Lover ansatte goder
PGS begrunner behovet for utflagging med flere tøffe år og sterk internasjonal konkurranse. I tillegg er selskapet skuffet over at Skipsfartsmeldingen ikke ga drahjelp i form av skattefrihet for sjøfolk.

- Men alle pengene selskapet sparer på utflagging vil komme de ansatte til gode, sier Rønningen til NTB.

Seismikksjefen vil ikke røpe nøyaktig hvor mye PGS sparer på å flagge ut, men medgir at det dreier seg om «et tosifret millionbeløp».

- Vi bruker besparelsene til en bedre turnusordning, med fem uker på og fem uker av i stedet for dagens ordning med seks uker på og seks uker av. Det har vi fått svært gode tilbakemeldinger på, sier Rønningen.

Tror ikke på det
- Kan vi få det skriftlig? er PRIFO-advokat Løkkens reaksjon på løftene fra PGS-ledelsen.

Hun tror ikke på løftene om at alle besparelsene utflaggingen gir skal komme de ansatte til gode.

- Nei, det tror jeg overhodet ikke på, sier Løkken.

PGS er ifølge Dagens Næringsliv et av verdens største seismikkselskaper med 3.500 ansatte i 20 land. Selskapet omsatte i fjor for rundt 7,5 milliarder kroner. Tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe er storeier og styreformann i seismikkselskapet. I styret sitter også tidligere Statoil-sjef og børsdirektør Harald Norvik og Rolf Erik Rolfsen.(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.