Gå til sidens hovedinnhold

Philip (20) og Irma (19) er Norges første havvind-lærlinger

Mange peker på vindkraft til havs som Norges neste industrieventyr. For rogalendingene Philip Domert Gulliksen og Irma Denic har eventyret allerede begynt.

GJESDAL (Nettavisen Økonomi): Philip Domert Gulliksen (20) og Irma Denic (19) skuer utover et par av de 137 vindturbinene i Rogaland. Turbinene på Tindafjellet og Skurvenuten er litt mindre enn dem Gulliksen og Denic er vant til. Og så står de på land, da.

- Jeg liker godt å være ute på havet. Det er så utrolig stille og fredfullt, sier Gulliksen.

Den siste tiden har debatten rundt vindkraftverk på land vært preget av harde fronter. Norges vassdrags- og energidirektoratet kom med forslag til 13 egnede utbyggingsområder. Mange, inkludert Høyres ordførerkandidat John Peter Hernes i Stavanger, argumenterer i stedet for at Norge skal slutte å bygge ut på land og heller satse på havvind-teknologi i framtiden.

For lærlingene Gulliksen og Denic, er framtiden nå. De er Norges første havvind-lærlinger, og har læreplass hos Equinor i havvindparken Sheringham Shoal. Parken, som er blant verdens største i produksjon, ligger utenfor Norfolk i Storbritannia.

- Det er mye jobb. Vi har tolvtimers arbeidsdager. I tillegg bor vi i Norwich, så vi bruker nesten tre timer med buss og båt til og fra jobb hver dag, sier Gulliksen.

- Jeg er ikke en klimaforkjemper

Ute på havet, blant 88 vindturbiner, klatrer Gulliksen og Denic for å drive service- og vedlikeholdsarbeid. De sjekker turbinene for rust og olje, og tar en nærmere kikk på filtrene - akkurat som de lærte på Dalane videregående skole, der Equinor hentet dem fra i fjor. Det føles spesielt å være Equinors første lærlinger innen fornybar energi og havvind, sier lærlingene.

- Da vi fikk sjansen og hørte at vi ble de to første, ble jeg veldig spent. Equinor-ansatte som vi aldri hadde møtt før gjenkjente oss på kontorene i Stavanger og kom for å hilse. Da skjønte vi at dette var spesielt, sier Denic.

Les også: Føler seg glemt og sviktet av Equinor: - Dette går ikke Nord-Norge med på

19-åringen fra Stavanger hadde i utgangspunktet planer om å bli elektriker på land, men hadde alltid lurt på hvordan det var å være offshore. Etter to år på elektrikerlinjen på Randaberg, dro hun videre for et siste år på den unike energioperatør-linjen i Egersund. Nå har hun bodd halvannen måned for seg selv i egen leilighet i Norwich. Reisemulighetene som følger med jobben er forlokkende med tanke på en videre havvind-karriere.

- Jeg er ikke noen klimaforkjemper, men jeg synes det er en kul jobb. Drømmen er en fast jobb i Storbritannia. UK har kommet mye lengre enn Norge på havvind, sier Denic.

Storbritannia har for alvor blitt en stormakt innen havvind, og har ambisjoner om at en tredjedel av landets strøm skal komme fra offshore-vind innen 2030. 7.200 personer jobber i dag i sektoren. I 2030 håper Storbritannia at tilsvarende tall er 27.000, i takt med at kapasiteten mer enn tredobles.

Vil jobbe for Equinor i Japan eller USA

Havområdene i deler av Europa er så grunne, med dybder på inntil 50 til 60 meter, at utbyggere kan installere bunnfaste vindturbiner i stor skala. På norsk sokkel er havområdene dypere, og det er nødvendig med flytende installasjoner som, i motsetning til vindturbiner som står på havbunnen, ikke er utviklet til å gi kommersiell suksess - ennå.

NVE forventer imidlertid at teknologiutvikling vil sende kostnadene ned i et mer langsiktig perspektiv.

- Alle vi snakker med er veldig entusiastiske med tanke på havvind. Jeg vil heller jobbe offshore med vind enn med olje. 'Oljå' kommer bare til å vare i rundt 50 år til. Havvind er framtiden, slår Gulliksen fast.

20-åringen drømmer om å jobbe i Japan eller Sør-Korea. Japan, som har råderett over verdens sjette største havområder, har potensiale for å installere havvind til 600.000 megawatt ifølge landets vindkraftforening. Equinor har allerede etablert et kontor i Tokyo, noe som er selskapets første landkontor med fornybar energi i sentrum.

- Equinor har lisenser utenfor New York, og det hadde vært spennende å jobbe der også. Å oppleve nye arbeidskulturer og å være med på utviklingen av offshore vind, er veldig motiverende, sier Gulliksen.

Les mer: Raser mot oljegiganten: «Kjetting-Jan» tilbød Equinor arbeid for 1 krone i protest

Eldar Sætre: - Stort potensiale

Da Nettavisen Økonomi møtte Equinors konsernsjef Eldar Sætre i Sandnes for to uker siden, ble han oppglødd da han fikk høre om havvind-lærlingene Gulliksen og Denic.

- Lærlingene går en spennende tid i møte! Fornybar energi er generelt en veldig viktig satsing for oss. Det er mange prosjekter som ligger framme i løypen i land som Storbritannia, Polen og USA, så det er mange spennende og store ting som kommer, sier Sætre.

Equinor-sjefen mener selskaper har mye å spille på hva gjelder ressurser og kompetanse innen havvind, som har blitt oljegigantens viktigste satsingsområde innen fornybar.

- Det er mange hav og kystlinjer i verden, og for oss er havvind nærliggende å satse på fordi det på mange måter likner på kompetansen vi allerede besitter. Det likner på olje og gass i det mekaniske og det ingeniørfaglige, sier Sætre.

I fjor lanserte Equinor planer om å drive deler av oljefeltene Snorre og Gullfaks i Nordsjøen med strøm fra en flytende havvindpark, Hywind Tampen. I en konsekvensutredning som Equinor leverte i mars, kommer det fram at oljeselskapet kommer til å ta en investeringsbeslutning i september. Equinor er imidlertid avhengig av 2,5 milliarder støttekroner fra Enova dersom Hywind Tampen skal bli noe av.

- Det er stor vilje i selskapet til å få det til, men vi trenger hjelp. Hywind Tampen vil kunne bidra til å skalere opp nye løsninger og ny teknologi, noe som kan bidra til at kostnadene går mest mulig ned, sier Sætre.

Under forrige ukes landsmøte, pekte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på havvind som én av seks næringer som Norge bør satse på. Målsetningene som skal inn i partiprogrammet er ambisiøse: Norske selskaper skal innen 2030 ha en ambisjon om 10 prosent markedsandel av den globale omsetningen i havvindmarkedet og en omsetning på 50 milliarder kroner.

- Det var gøy at Jonas Gahr Støre nevnte havvind. Næringen er en del av framtiden for oss og for andre som skal ut offshore, sier lærling Philip Domert Gulliksen.

Les også: Equinor-sjefen om ansattes frykt for jobbkutt: - Skal ikke gå på sikkerheten løs

Kommentarer til denne saken