*Nettavisen* Økonomi.

Pilotenes lønnskrav: Tilsvarer 140.000 kroner i året

FLYENE PÅ BAKKEN: 80.000 passasjerer er fredag morgen rammet av pilotstreiken i SAS. Pilotene krever 13 prosent lønnsøkning.

Flyvere er den sjette best betalte lønnsgruppen i Norge. Et lønnskrav på 13 prosent tilsvarer nesten 140.000 kroner i gjennomsnittlig lønnsøkning.

26.04.19 10:15

Fredag morgen ble det klart at norske SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart har brutt sammen. Opptil 80.000 reisende blir rammet allerede fredag.

Her kan du lese om hva du har krav på under en flystreik.

Det nordiske flyselskapet har ikke klart å bli enige med pilotene verken i Norge, Sverige eller Danmark. NTB skriver at totalt er 1500 SAS-piloter nå ute i streik. Av disse er rundt 500 fra de norske fagforeningene.


NHO Luftfart og pilotene meklet flere timer på overtid hos Riksmekleren i Oslo, men kravet fra pilotene er en lønnsøkning på 13 prosent. NHO Luftfart sier pilotene via meklingen ble tilbudt lønnsøkninger i tråd med hva man ellers er blitt enige om i norsk arbeidsliv.

Annonse: Fytrøbbel? Få hjelp til å kreve erstatning fra flyselskapet

Fire ganger så mye

Den generelle lønnsøkningen i år er på 3,2 prosent, en vekst som nylig de finansansatte kom frem til, men at pilotene krever fire ganger så mye som dette. Dessuten ønsket pilotene større forutsigbarhet med hensyn til arbeidstid.

Statistisk sentralbyrå kartlegger årlig gjennomsnittslønningene til 300 yrkesgrupper. Undersøkelsen for 2018 viser at flyvere var den sjette best betalte yrkesgruppen i Norge, med en gjennomsnittlig lønn på 1.048.680 kroner.


Med et lønnskrav på 13 prosent tilsvarer det 136.000 kroner i lønnsøkning til en ny gjennomsnittslønn på 1.185.000 kroner. Denne lønnen ville ha brakt flyverne oppe på tredjeplass i fjorårets oversikt. Etter det Dagens Næringsliv forstår, er lønnsnivået i SAS omtrent på snittet i bransjen.

En lønnsvekst på 3,2 prosent tilsvarer ca. 36.000 kroner i lønnsøkning til 1.082.000 kroner.

Sjekk hvordan du ligger an: Gjennomsnittslønnen i 300 yrker

Lei seg, men...

Leder Christian Laulund i Norske SAS Flygeres forening (NSF) sier til NTB han er lei seg for at meklingen ikke førte fram, og for at passasjerene blir rammet. NHO Luftfart mener lønnskravene til pilotene truer konkurransemulighetene for SAS, men det mener Lalund «ikke henger sammen med virkeligheten».

– Vi kom inn i disse meklingene med et krav om å få tilnærmet lik avtale som våre konkurrenter i Norwegian, Ryanair eller EasyJet. Dette handler om hvordan en pilot kan planlegge sitt liv og sikre forutsigbarhet, slik at man kan ha et privatliv som fungerer sammen med jobben, sier Laulund til NTB.

Generalsekretær Katinka Riksfjord Sporsem i Norsk flygerforbund sier til Nettavisen Økonomi at hun verken har fått lest saken til Nettavisen eller Dagens Næringsliv. Det er derfor vanskelig for henne å kommentere lønningene som oppgis.

Langt lavere

- Det jeg kan si, er at gjennomsnittslønnen for piloter i SAS er langt lavere enn dere refererer. Begynnerlønnen til en pilot i SAS er 37.000 kroner per måned, sier Riksfjord Sporsem.

Hun skjønner at folk kanskje kan stusse, men at disse tallene vil gi folk et feil bilde av situasjonen. Sporsem minner om at pilotene tok lønnskutt for å redde flyselskapet da SAS var på konkursens rand i 2012.

- Vi ønsker å tette lønnsgapet mellom SAS-pilotene og piloter i andre flyselskap. Pilotene fikk en betydelig lønnsreduksjon i 2012 og har siden hatt et etterslep. Når selskapet nå går bedre, mener vi det er rimelig at ansatte som bidrar til å skape overskudd i SAS, i likhet med SAS-ledelsen, også får ta del i denne verdiskapningen.

Forutsigbare forhold

Hun vil ikke kommentere hva som har foregått i forhandlinger eller mekling, men sier likevel.

- Lønnskrav er ofte en del av tariff-forhandlinger, men for vår del har det viktigste vært å få mer forutsigbare arbeidsforhold som gir et klarere skille mellom arbeid og fritid. Det er viktig for alle å vite når, hvor og hvor lenge vi skal jobbe. Også for oss som ikke er piloter, sier Sporsem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.