GARDERMOEN (Nettavisen): – Jeg er litt stresset over det. Jeg er i militæret, så jeg har en dato jeg må være tilbake, sier Farhat Poyan til Nettavisen.

Nettavisen møtte henne på Gardermoen like før innsjekking onsdag formiddag, da hun var klar for å reise på ferie til Tyrkia - og fly med SAS. Selv om hun kommer seg av gårde, er det uvisst hvordan det blir med hjemreisen.

I videoen under kan du se hvordan reisende blir påvirket av en eventuell pilotstreik i SAS.

Onsdag ble det kjent at meklingen mellom SAS og SAS-pilotene i Norge, Sverige og Danmark utsettes til midnatt lørdag, som vil si at det kan bli pilotstreik fra og med lørdag. Totalt kan nesten 900 piloter bli uttatt i streik, og 402 av dem fra Norge. Det vil føre til mange kansellerte flyvninger.

– Vi har hatt konstruktive samtaler de seneste dagene i forhandlingene, og meglerne gjør vurderingen at det finnes en mulighet for å nå en enighet. Vi håper derfor at vi skal finne en løsning og at passasjerene ikke skal rammes, sier sier Tonje Sund, pressesjef i SAS, til Nettavisen.

Les også: Denne detaljen kan avgjøre om SAS-flyet ditt går selv om det blir SAS-streik

Kommer seg ikke på ferie

Den siste tiden har mange reisende allerede fått ferien kansellert. Dette skyldes flyteknikerstreiken, som varte fra lørdag 18. juni til tirsdag 28. juni. Tirsdag ble det nemlig tvungen lønnsnemnd, og streiken ble dermed avbrutt. På bakgrunn av situasjonen i Luftambulansetjenesten HF vurderte Statens helsetilsyn at det ville oppstå fare for liv og helse i helsetjenesten om arbeidskonflikten fortsatte.

Med avbrutt flyteknikerstreik og utsatt meklingsfrist i SAS, trodde Tone Bjerke at familieferien til Portugal onsdag ville gå som planlagt.

– Vi skulle mellomlande på Arlanda, men flyet fra Arlanda til Faro i Portugal ble kansellert, så vi vet ingenting nå. Vi har ikke fått vite årsaken, sier hun til Nettavisen.

Selv etter halvannen times ventetid for å komme i kontakt med SAS' kundeservice, ble de ikke mye klokere.

– Det er veldig frustrerende. Vi fikk så kort varsel. Vi var glade for at det ikke ble streik, og så fikk vi nå beskjed om at flyet er kansellert, sier hun, som også er stresset for å ikke komme seg tilbake til Norge igjen hvis de først kommer seg av gårde.

– Den aktuelle flighten ble innstilt på grunn av mannskapsmangel, og vi beklager veldig ulempene det har medført for passasjerene, sier pressesjef Tonje Sund i SAS.

Les også: Flyr er ikke rammet av noen streiker – nå øker billettsalget

Kan kansellere på kort varsel

Sund sier at det kan være flere årsaker til at fly blir innstilt selv om det ikke er streik.

– Det kan i enkelte tilfeller skje på kort varsel. Det kan skyldes tekniske problemer eller at flymannskapet er forsinket fra andre steder, som gjør at de ikke kan fly videre på grunn av hviletidsbestemmelsene, sier hun til Nettavisen.

Innstillinger som har skjedd den seneste tiden har foruten flyteknikerstreiken blant annet skyldtes mangel på mannskap. Forsinkelser og sykdom påvirker bemanningen, selv om det er lagt opp til at de skal ha en «buffer».

Les også: Streiken er over - men ikke avlyste flyreiser

– Hvorfor får ikke alltid reisende beskjed om årsaken til at flyet deres er kansellert?

– Informasjonen de får på SMS eller e-post handler om hva de trenger å vite, for eksempel eventuelt nytt avreisetidspunkt og alternativer for ombooking, sier Sund.

– Kan du forstå at det er stressende for folk når flyet er kansellert og de ikke forstår årsaken?

– Det viktige er at de vet hvordan de praktisk skal forholde seg til ombooking og alternativer. Det hender også ofte at kaptein om bord gir informasjon om årsak til eventuelle trafikkforstyrrelser, sier hun.

Sund påpeker at denne sommeren er utfordrende sammenlignet med tidligere år.

– Når hele flybransjen skal oppe og fly igjen er det krevende logistikkmessig. Det tar tid å få sikkerhetspersonell og mannskap inn igjen etter at bransjen har stått på bakken i nesten to år. Det skaper kø på flyplassene og kø i systemet, sier hun.