*Nettavisen* Økonomi.

Piratkopiering gir billig programvare

En ny undersøkelse viser at piratkopiering er med på å holde prisene på programvare nede.

Analysebyrået IDC har sammenlignet prisene på programvare i 87 forskjellige land. Resultatet viser at land med lav andel piratkopiert programvare kan måtte betale langt mer for programvaren enn land som har høyere piratandel.

Dyrt å være ærlig
New Zealand var det landet i undersøkelsen med nest minst piratkopieringsandel på bare 23 prosent, men viste seg å være en av de aller dyreste landene å handle i.

Mens du i Australia kan kjøpe Windows XP Home Edition for 330 australske dollar, koster den nesten 200 mer i New Zealand.

Australia har på sin side en piratandel på 32 prosent, og produktet er det samme. Forskjellen på Windows XP Professional er på nesten 300 australske dollar.

- Ikke eneste faktor
Prisforskjellen til USA er enda større. En utgave av Microsoft Office Professional koster 390 amerikanske dollar i USA, mens du må ut med 1.223 amerikanske dollar i New Zealand.

- Piratkopiering har noe påvirkning på global og lokal prissetting, men det er ikke den eneste faktoren. Vi ser at forbrukerne er prisbeviste og at Internet tillater alle å handle fra hele verden for å få best pris, sier Paul Muckleston i Microsoft til nettstedet Stuff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.