Gå til sidens hovedinnhold

Planer for bryllupssesongen 2021? Da bør du vite dette

Enda en bryllupssesong blir preget av koronarestriksjoner.

Festivaler, utenlandsreiser og store private arrangementer har for de fleste av oss stått på vent nå i over et år.

På denne tiden i fjor trodde man kanskje at korona skulle være over til nå, så nå er det flere kommende ektepar og inviterte bryllupsgjester som er svært spent på hva man kan forvente av den kommende bryllupssesongen i år.

Heidi Huse Myrmo er grunnlegger av Bryllupshjelperen, som hjelper alle kommende ektepar med digital planlegging av den store dagen. Hun forstår frustrasjonen til par som enten har planlagt å feire bryllup i år, eller som har utsatt fra sommeren i fjor i håp om at det skal kunne gjennomføres.

- Den største utfordringen nå er all usikkerheten om hvordan sommeren kommer til å se ut, fordi det er ingen som kan gi et ordentlig svar på hvordan restriksjonene vil være om noen måneder, sier hun.

- Flere sliter nok med mye usikkerhet, og tanker om alle mulige utfall, og det er kjempeslitsomt.

Les også: Smittetrykket er halvert siden toppen i mars

Line Vold ved Folkehelseinstituttet understreker også at det er vanskelig å si hvordan sommeren vil se ut da koronasituasjonen er slikt den er akkurat nå.

- Hvilke regler som gjelder i sommer vil være avhengig av hvilket trinn vi er på i gjenåpningsplanen, og også hvor man er i landet. Det vil fortsatt være sånn at det kan være strengere regler steder med større smittetrykk, sier Vold til Nettavisen.

Tiltak som den «berømte» meteren, god hygiene og at man skal holde seg hjemme når man er syk vil fortsatt gjelde i en god stund framover.

- Vi vil fortsatt være i en pandemi en stund fremover, men med nedgang i antall registrerte smittede, nedgang i innleggelser i sykehus og stadig flere vaksinerte går det nå riktig vei, sier Vold.

Les også: FHI: - Normalen kan være tilbake i september

Ha en plan for alt

For de parene som likevel velger å håpe på at bryllupene i sommer kanskje vil kunne gjennomføres, tipser Myrmo om at par må finne ut av hva de ønsker med bryllupet sitt.

- Sett en dato der man må ta en beslutning. Alt fram til da bør man legge fra seg, og prøve å ikke tenke på det. Hvordan ting ser ut i dag kan se helt annerledes ut om en måned, men på den datoen så tar man en beslutning om man skal fortsette planleggingen, eller legge det på is, sier Myrmo.

- Alternativt kan man legge planer for de forskjellige scenarioene som er sannsynlige, også da man vet gå for det ene.

Som flere andre bransjer har også bryllupsbransjen fått en ganske hard trøkk av at korona har herjet i over et år. De store bryllupslokalene får ikke ha i nærheten av så mange gjester de har kapasitet til, eller at de ikke har gjester i det hele tatt.

- I et sommerbryllup i 2021 vil det kanskje vært lurt å sikte seg på et bryllup som kan være både ute og inne, siden vi har sett utearrangeementer gjerne kan ha flere gjester, sier Myrmo.

Les også: Koronavaksinene: - De fleste får noen bivirkninger

Også Vold ved Folkehelseinstituttet sier at dersom bryllupene planlegges med god avstand, hvor gjestene har sine faste plasser, vil det kunne inviteres flere gjester.

- Generelt er det sånn at man kan ha flere tilstede på et arrangement dersom man har faste tilviste plasser. Man kan og ha flere tilstede dersom det er arrangement med faste tilviste plasser utendørs enn innendørs, sier Vold.

- Før man drar i bryllup er det viktig å huske på de generelle reglene: Er du syk så ta en test og bli hjemme. Når du er i bryllup så husk god håndhygiene, og hold avstand og man bør utvise særlig forsiktighet om man kommer fra et område med mye smitte og drar til et område med lite eller ingen smitte. I slike tilfeller kan man gjerne teste seg på forhånd.

Gift deg i år - fest senere

Det som kan være en trøst i følge Myrmo er at flere og flere velger å ha to fester, en med sine nærmeste og en stor en for hele venneflokken og familien.

- Selv før korona var det mange som valgte å dele bryllupet sitt i to, og ha noe som er bare ens eget men også ha denne store bryllupsfesten hvor man feirer med alle. For de som allerede har utsatt bryllupet i år, tror jeg det er mange par som vil velge å gifte seg i år men ha denne store bryllupsfesten når det er mulig, sier hun.

Likevel er det viktig at de som er invitert i bryllup i år setter seg inn i situasjonen brudeparet har gått gjennom med planleggingen.

- For bryllupsgjestene vil det være viktig å respektere den beslutningen brudeparet har tatt, og forholde seg til de. Det er tross alt deres dag, og prosessen fram til bryllupet har vært utfordrende uansett hva som var utgangspunkt.

- Og vær gjerne litt fleksibel. Om det må avlyses eller utsettes, så er det viktig at gjestene har forståelse for at det må bli sånn.

Les også: Nille-sjefen reagerer kraftig: – Hva har dette med smittevern å gjøre?

De enkelte par må selv vurdere hvordan de ønsker eget bryllup, men Vold kommer med noen trøstende ord for de som planlegger sommerbryllup og som er villige til å vente litt til.

- Situasjonen er skjør nå, og det er fortsatt relativt høyt smittepress særlig i østlandsområdet, slik at vi er avhengige av fortsatt god oppslutning om smittevernrådene for at nedgangen skal fortsette. Antakelig vil det være færre restriksjoner neste sommer.

Les også: Arrangører får koronabot etter Farmen-fest i Finnmark i februar