Hagekjeden Plantasjen, som har 76 butikker og hagesentre i Norge, advarer nå mot alvorlige konsekvenser dersom de ikke snarest får åpne alle sine butikker igjen.

- Vi har jo helt frem til nå ikke permittert noen ansatte, og det med tanke på at vi ønsker å være rigget til å ta imot kunder i høysesongen. Men det kan være at vi må revurdere dette hvis vi ikke får åpnet, sier kommunikasjonssjef Charlotte Gjone i Plantasjen til Nettavisen.

Det kan i verste fall bety oppsigelser blant kjedens 1500 medarbeidere, som følge av de strenge koronarestriksjonene som særlig rammer de største hagesentrene.

Over halvparten av kjedens butikker rundt om i landet må nå holde stengt, mens de minste blomsterbutikkene i Oslo er blant de som får holde åpent som normalt.

Les også: Alt du må vite om korona-vaksinene: Bivirkninger, effektivitet, doser - og hvilken får du?

- Frykter at vi må kaste

Plantasjen er også bekymret for varene som er bestilt til vårsesongen. Totalt har de nemlig bestilt blomster og planter fra sine leverandører for omkring 300 millioner kroner de neste 12 ukene. Nå frykter de at varene bare må kastes.

- Jeg frykter definitivt at vi må kaste varer på grunn av at vi har bestilt inn så mye som vi ikke får omsetning for. Det er et helt unødvendig blomstersvinn, og det er så mange ringvirkninger, sier Gjone.

- Så i verste fall må dere kaste varer for 300 millioner kroner?

- Det er det vi frykter, for dette er varer for de neste 12 ukene, som er vår høysesong, sier hun, og samtidig legger til:

- Vi har prøvd å skyve på noe, men klart et sted går grensen for hvor langt man kan skyve på slike ordre. Gartneriene melder nå at deres varer er overmodne for leveranse, og de er nødt til å frigjøre plass til annen aktivitet.

Vil på unntaksliste

Hun beskriver situasjonen som kritisk, siden mange av plantene har kort holdbarhet.

- Det er derfor vi nå jobber med å øke forståelsen blant de som bestemmer, at vi rett og slett mener at vi også har varer med kort holdbarhet, sier Gjone.

Hagekjeden sendte fredag et brev til Helse- og omsorgsdepartementet sammen med Norsk Gartnerforbund, der de ber om at det blir innført et bransjespesifikt unntak fra covid-19-forskriften, kapittel 5 A.

- Vårt mål er at det blir innført et unntak slik at hagesentre over hele landet kan åpne for besøk så snart som mulig. Dette med utgangspunkt i at vi hovedsakelig selger varer med kort varighet, kort hovedsesong og dermed er store verdier på spill, sier Gjone, og påpeker:

- Vi kan om nødvendig operere butikkene utendørs, fordi vi har forutsetninger en ordinær butikk ikke har. Vi ønsker heller strengt enn stengt, sier hun.

Les mer om tiltaksnviå A (ekstern lenke)

- Vanskelig å forstå

Gjone reagerer også på at noen bransjer får holde åpent, mens de må stenge.

- Det er vanskelig å forstå at noen aktører skal få lov til å selge disse varene, og så vi som har så store uteareal og muligheten til en trygg handel, ikke får holde åpent, sier hun, og viser blant annet til at Felleskjøpet kan holde åpent.

- Felleskjøpet har åpent fordi de har en base i landbruksrelaterte varer, og har fått unntak. De selger dyrefór som Plantasjen, bark, jord og varer som vi har i vårt sortiment, sier hun.

Hun trekker også fram dagligvarebransjen, som får holde åpent fordi de selger varer av samfunnskritisk art.

- Så ser vi at deres sortiment innenfor planter, både snittblomster og planter som kan plantes ut, er blitt både bredt og svært frodig i løpet av de siste ukene. Det har jeg forståelse for, fordi gartneriene har jo selvfølgelig behov for å få unna noe, men jeg er nok redd for at volumet her ikke kan erstattes alene, sier Gjone.

Les også: Klar advarsel til hageglade nordmenn

- Ned 70-90 prosent

- Har dere tapt mye penger under pandemien?

- Hvis jeg kan isolere det til den perioden vi er inne i nå, så er det et tap på 70-90 prosent, med tanke på omsetning i samme periode i fjor da vi hadde åpent og det var en normal periode, sier hun, uten at hun ønsker å gå ut med noen konkrete tall.

Som Nettavisen omtalte i oktober i fjor, var situasjonen da en helt annen og Plantasjen lå svært godt an økonomisk. Salget hadde gått opp 500 millioner kroner, til 3.880 millioner, og selskapet hadde et driftsresultat for nedskrivninger på 604 millioner kroner for årets første ni måneder, mot 49 millioner kroner for hele 2019.

«Et bedret kundetilbud og butikkdrift løftet også salget. Covid-19-pandemien hadde en positiv effekt på Plantasjens salg», skrev eierselskapet Ratos om oppgangen.

Og selv om folk kan bestille varer og hente dem selv utenfor mange av butikkene, har ikke det gjort store utslag på omsetningen.

- Er det ikke så mange som benytter seg av klikk-og-hent?

- Det er jo ikke det. Jeg tror det handler om at vi har varer som folk ønsker å se, ta på og selv vurdere kvaliteten og farge, sier hun.

Les mer: Varslet nedleggelser og sparket sjefen: Nå slår Plantasjen tilbake

- Enorme ringvirkninger

Kommunikasjonssjefen advarer samtidig mot de store ringvirkningene nedstengingen har for lokale gartnerier i Norge.

- Det blir store ringvirkninger knyttet til at vi har stengte butikker, og ringvirkningene er knyttet til lokale produsenter. Vi har mellom 16 til 20 lokale gartnerier rundt om i landet som leverer varer til oss. 70 prosent av alle våre sesongvekster kommer fra norske gartnerier, og da kan du skjønne hvor alvorlig dette er for disse gartneriene, sier hun, og vektlegger:

- Det er masse arbeidsplasser i distriktene som står i fare for å gå tapt. Derfor er det utrolig viktig at de får varene ut av sitt gartneri, og vi får dem ut til kundene.

Les også: Er det lov å klippe plen på søndager? Her er det endelige svaret (+)

- Viktig for mental helse

Nå håper Gjone at de blir hørt av myndighetene, fordi hun mener folk trenger det positive avbrekket som hagearbeid og blomster gir i situasjonen vi står i.

- Jeg tror det er så enormt viktig. Det har jo forskning også vist, at det å være med planter og det å ha fingeren i jorda er veldig viktig både for den mentale helsen - men for den fysiske helsen også. Mange sitter alt for mye på rumpa i hjemmekontorstilling, og den daglige aktiviteten er borte. Ved å kunne få anledning til å kunne komme seg ut, er helt avgjørende, sier hun til Nettavisen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser dessuten at det er mange som har tilgang på en hage, så mange som 80 prosent av alle nordmenn.

- Det betyr at veldig mange av oss venter på muligheten til å kunne få lov til å stikke på Plantasjen, Hageland eller andre hagesentre for å handle. For dette gjelder en helt bransje, og vi står sammen om det kravet vi nå retter til myndighetene, sier Gjone.

- Blir dere kontaktet av mange kunder som lurer på hva som skjer?

- Det gjør vi, og vi kommer i kontakt med kunder som virkelig har lyst til å slippe inn, fordi de vet vi er til stede. Mange plasser i landet er vi mye mer enn en butikk. Vi er et samlingssted for glede og inspirasjon, og vi vet at på denne tiden av året så kribler det i kroppene til folk for å kunne få gjort våronna i hagen, sier hun.