Gå til sidens hovedinnhold

Plantasjen har tapt 50 millioner under nedstengingen i 2021

Plantasjen økte omsetningen med 21 prosent sammenlignet med første kvartal av 2020. Selskapet anslår at de har tapt 50 millioner kroner grunnet nedstengingen av samfunnet.

Ratos, det svenske investeringsselskapet, la ut første kvartalsrapport for sine tolv bedrifter inkludert Plantasjen fredag morgen.

Plantasjen solgte planter og blomster for 655 millioner kroner, opp fra 537 millioner i samme periode i fjor. Likevel er dette en nedgang fra selskapets resultat i fjerde kvartal av 2020 hvor de omsatte for 802 millioner. Plantasjen var et av få selskap i fjor som fikk en positiv effekt av pandemiens ankomst til landet. I mars i fjor vekket nemlig koronaen hageinteressen til det norske folk. Våren 2021 har vært utfordrende for Plantasjen og de har vært preget av nedstengingen i Norge.

- Til tross for en utfordrende situasjon med en periode der halvparten av butikkene i Norge var stengt, og en relativ kjølig vår, kan vi likevel vise til en resultatvekst på 21 prosent for Plantasjen Norden sammenlignet med samme periode i fjor. Veksten skyldes først og fremst at vi har fått flere kunder og økt salg per kunde. For Norge har Plantasjen et estimert tap på rundt 50 millioner i forbindelse med at opptil 38 butikker har vært stengt i perioden, sier administrerende direktør, Nina Jönsson, i Plantasjen.

Les også: Plantasjen frykter de må kaste varer til 300 millioner

I kontrast fra fjoråret har det ikke vært mye korona-jubel i første kvartal av 2021 for selskapet. De har varslet om at hvis de ikke får åpne hagesentrene igjen for fullt kan det være de må permittere ansatte etter hvert. I tillegg står de overfor et blomstersvinn til hele 300 millioner kroner.

- Det er takket være godt salg i Finland og Sverige som gir Plantasjen et overordnet godt resultat, og det lover godt for resten av året. Likevel, gode resultater krever hardt arbeid og vi er midt i vår høysesong. Et bra førstekvartal er absolutt ingen hvilepute for oss i Plantasjen, sier Jönsson.

Driftsresultatet(EBITDA) i kvartalet kom på 19 millioner opp fra minus 41 millioner i sammenlignende periode. Likevel er dette betydelig ned fra fjerde kvartal 2020 hvor driftsresultatet lå på 103 millioner. Dette er Plantasjens netto rentebegjærende gjeld ligger i kvartalet på 5,2 milliarder ned fra 5.4 milliarder i sammenlignende periode.

Les også: Gir Plantasjen klart svar: - Strenge tiltak gjelder også der det er lav risiko