Planter kriminelle i banker

Kriminelle miljøer planter folk på innsiden i norske banker og finansmiljø. Det bekrefter Finansnæringens hovedorganisasjon overfor TV 2. Innsiderne brukes til alt fra hvitvasking av store beløp, til planlegging av ran.

16.09.05 07:13

Ran, narkotikasalg og annen vinningskriminalitet: Norske kriminelle rasker til seg milliarder av kroner hvert år. Men når pengene skal brukes, bør de helst være hvite. Derfor har de kriminelle skaffet seg sine egne bankfolk. Det bekrefter underdirektør Hans-Jacob Anonsen i Finansnærings Hovedorganisasjon.

Finnes i Norge
- Vi har eksempler på at det er plantet ansatte fra spesielle miljøer inn i finansnæringen, sier Anonsen til TV 2.

- I Norge?

- I Norge.

Hans Jacob Anonsen har lang erfaring som politimann. Nå jobber han med sikkerhet for finansnæringen - en bransje der de kriminelle har folk på innsiden. Og som skaffer det som trengs- både fullmakter, sikkerhetskoder, tilgjengelighet, tidspunkter og svakheter i forbindelse med sikkerhetssystemer.

- Kan dette også benyttes til hvitvasking av midler?

Store summer
- Ja, i forbindelse med transaksjoner så kan det jo det. Absolutt, sier han.

- Finnes det eksempler på det?

- Ja, det gjør det.

- Store summer?

- Ja, som regel, hensikten med hvitvasking er jo som regel å få den så stor som mulig. Det er det.

TV 2 har snakket med sikkerhetssjefer i de store bankene som bekrefter at problemstillingen er høyst relevant, men at de selv ikke har funnet kriminelle muldvarper. Men innsiderne finnes og de kan være høyt oppe i systemet.

Ønsker ikke oppmerksomhet
- Ofte kan det være fullmaktsinnehavere, eller personer som sitter tilknyttet funksjoner som har mulighet til å gjennomføre den type transaksjoner.

- Har det vært eksempler også innenfor rente, finans, valuta og den type ting?

- Ja, det har det.

Finanselskapene ønsker ikke oppmerksomhet rundt problemet.

Foto: Tv 2

- Det har noe med bankene og forsikringsselskapenes tillit å gjøre. Tillit utad i markedet. Mange mener jo at dette er en intern sak.

- Er det det?

- For så vidt så er jo det. Men slik som det er i dag så vet vi jo det at det finnes brodne kar overalt og da er det kanskje bedre å si at « ja vi har interne misligheter, men vi gjør noe med det».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.