Pol-krise truer statsminister-kjæreste

Foto: Fredrik Sandberg (Scanpix)

Ledelsen i det svenske Systembolaget møttes mandag til krisemøte. Korrupsjonsskandalen truer nå også statsminister Göran Perssons samboer, som er direktør i Systembolaget.

17.11.03 15:56

Systembolaget har innkalt til pressekonferanse mandag ettermiddag med direktør Anitra Steen og styreformann Olof Johannsson i Systembolaget. Steen er Göran Perssons samboer.

Kritikken har vokst mot Steen og Systembolagets ledelse etter at det i helgen ble avslørt at en rekke korrupsjonsanklagde butikksjefer fikk tilbud om å slippe politianmeldelse for korrupsjon om de sa opp selv, skriver NTB.

Butikksjefene fikk også tilbud om en fallskjerm på åtte månedslønner, men minst sju av dem avviste tilbudet siden de selv mener de ikke har gjort noe galt.

Mandag anklaget de sju butikksjefene navngitte personer på Systembolagets hovedkontor for å være innblandet i korrupsjonen.

Bestikkelser
Skandalen oppsto da det ble kjent at den statseide produksjonsbedriften Vin & Sprit betalte tusener av kroner i bestikkelser til butikksjefer i Systembolaget for å ta inn større leveranser og for å gi deres produkter framtredende plass på utstillingshyllene. Vin & Sprit er mest kjent for Absolut Vodka.

- Bør gå
Kritikerne mener at Steen som direktør i det statlige selskapet, som tilsvarer Vinmonopolet, umulig kan ha vært uvitende om tilbudene til de korrupsjonsmistenkte, som oppfattes som et forsøk på å feie skandalen under teppet.

– Om Anitra Steen har kjent til dette, bør hun gå av, sier riksdagsmedlemmet Yvonne Ångström fra Folkpartiet.

Hele skandalen har også reist spørsmålet om statsminister Perssons habilitet i saken og om regjeringens muligheter for å rydde opp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.