OSLO (Nettavisen): Den omfattende nedstengningen av Nordre Follo og dens nabokommuner inkluderte Vinmonopolet i området, med det resultatet at det dannet seg enorme køer ved utsalg i tilstøtende kommuner. Folk trosset statsminister Erna Solbergs intense oppfordring om å unngå køer og å ikke krysse kommunegrenser og fylte lagrene - etter lang tid i kø.

- På landsbasis endte Vinmonopolets salg lørdag på 478.000 liter, opp 73 prosent fra lørdag i forrige uke. Da ble det ble solgt 277.000 liter på landsbasis, forteller kommunikasjonssjef Jens Nordahl til Nettavisen.

Særlig i butikkene rundt Oslo og Folloregionen var det en ekstraordinær vekst i salget i dag.

- Dette handler trolig om at mange har krysset kommunegrensene i dag og tatt lørdagshandelen i kommuner der Vinmonopolet ikke var stengt. En annen mulig forklaring er at folk lokalt i Asker og Bærum og andre steder med uvanlig høy vekst har kjent på usikkerhet, og slik sett ønsket å gardere seg med et større innkjøp enn vanlig. Dette også for å luke vekk unødvendige handleturer i ukene som kommer, konkluderer Nordahl.

Ekstreme kødannelser

I kommunene som grenser mot hovedstaden dannet det seg nær sagt endeløse køer ved polutsalgene lørdag. Stengingen i Oslo sendte en rekke osloborgere ut av byen for å handle til lørdagshyggen.

Det får Nordahl i Vinmonopolet til å komme med en krystallklar oppfordring til sine kunder via Nettavisen.

- Tiltakene nå har et svært alvorlig bakteppe og handler om å unngå en tredje smittebølge. Myndighetene gjør det de kan for å begrense skadene på folkehelsen, og det stiller vi oss hundre prosent bak. Vi ber alle slutte opp om lokale, regionale og nasjonale tiltak - og det betyr at man ikke skal krysse kommunegrensene. Vår beskjed til våre kunder er klar - forhold dere i ro, sier Nordahl med stort alvor.

Og legger beroligende til:

- Ingen skal være redde for at vi går tomme for enkelte varer. Koronasituasjonen internasjonalt med stengte barer og restauranter gjør at det er kjøpers marked og mye vin tilgjengelig.

Gunnar Stavrum: Tirsdag ville disse seks slippe opp koronatiltak over hele landet. I dag sitter de igjen med skammen

Se video fra de lange polkøene:

Vinmonopolet har oppbemannet kraftig i sin nettbutikk for å være rustet til lange virtuelle køer for hjemlevering. Leveringstiden etter bestilling av hjemlevering er på rundt syv dager.

Sterk økning

Vinmonopolet solgte varer for 25 millliarder kroner i fjor, opp fra 18 milliarder året før. 98 prosent av salget skjedde i de fysiske butikkene. Kundetallet økte 20 prosent, varemengden (antall flasker solgt) 40 prosent og omsetningen med 44 prosent.

Se Raymond Johansens oppfordring:

Kjøpers marked slår ikke nødvendigvis inn i lavere priser til forbruker. Norske vinimportører, som selger til Vinmonopolet, handler i euro og dollar med utenlandske vinprodusenter og med en svekket norsk krone gjennom fjoråret, fikk nordmenn høyere pris på importerte varer. Ved årsskiftet ble alkoholavgiftene satt ned 6,8 prosent.

Les også: Erna Solberg med klar oppfordring til Oslo-regionens befolkning

- Det er et veldig komplekst prisbilde som mange ikke er klar over. Næringskjeden som skal ha betalt er produsent, altså vinbonden, grossist og ofte distributør. Vi har et påslag på 12,5 prosent og så kommer alkoholavgift og merverdiavgifter på toppen av det, forklarer pressesjefen.