Nettavisen/Ringerikes Blad fortalte denne måneden om en tidligere kommuneansatt som slår alarm om det han mener er falske timelister i kommunens flyktningtjeneste.
To flyktninger med funksjonshemminger, Mumdooh (43) og Ghuroub Alaziz (41), kjenner seg ikke igjen i flertallet av de til sammen 272 timene som kommunen oppgir å ha hjulpet dem.
Som Nettavisen/Ringerikes Blad meldte i forrige uke, har politiet vært kjent med varslingssaken siden i fjor høst. I en melding oppga Ringerike kommune å ha meldt fra til politiet om saken i august 2020.
Politiinspektør Jan Stapnes i Sør-Øst politidistrikt sier at politiet opprettet en såkalt undersøkelsessak i november i fjor. Han utelukker imidlertid ikke at politiet har vært i dialog med kommunen om saken tidligere.
– Jeg håper at vi kan komme i mål eller konkludere i løpet av ikke altfor lang tid. Det må være målsettingen, for å si det sånn. Det avhenger av de videre etterforskningsskrittene, sier Stapnes.
Tilsynelatende falske timelister vekker oppsikt i lokalmiljøet. Se rådmannens orientering om saken i videoen under (3 minutter):
Ordknapp om etterforskningen
Etter at timelistene og beretningene fra varsler Seyed F. Hosseini ble kjent gjennom Nettavisen/Ringerikes Blad, ble saken raskt gjenstand for spørsmål fra kommunepolitikerne og orientering fra rådmann Tore Isaksen.
Fra talerstolen sa Isaksen at kommunen vil reagere sterkt dersom det viser seg at listene ikke er basert på faktisk utført arbeid og er koblet til søkbare midler fra staten.
– Da er det korrupsjon i kommunen. Og jeg mener det jeg sa til Ringerikes Blad, sa Isaksen.
I en melding i forrige uke skrev Ringerike kommune at de ble bedt om å ikke informere offentlig om varslingssaken. Det bekrefter politiinspektør Stapnes.
– Ja, det er nok riktig at vi anbefalte det. Rådet var på bakgrunn av at vi skulle få tid til å undersøke saken mer først, før kommunen burde ut med noe særlig. Det henger sammen med omstendighetene rundt saken, sier Stapnes.
– Kan du si litt om hva saken handler om fra deres side? Hva er det dere etterforsker?
– Jeg kan ikke gå nærmere inn på hva denne saken handler om.
– Har dere en mistenkt i saken? Hva er vedkommende i så fall mistenkt for?
- Jeg kan ikke kommentere annet enn at vi ble kontaktet av kommunen på høsten i fjor angående et varsel som kommunen hadde mottatt.
– Hva er status i saken? Er den i ferd med å bli avsluttet?
– Saken er ikke avsluttet. Da vi mottok saken hadde den status som en undersøkelsessak. Jeg vil ikke gå nærmere inn på hva vi styrer mot nå. Det gjenstår noe arbeid, og vi får se hvor vi lander.
Les også: Politiet etterforsker varslingssaken
Andre saker har blitt prioritert
Nettavisen/Ringerikes Blad var i august i kontakt med etterforskningsseksjonen på Hønefoss politistasjon, Sør-Øst politidistrikt. Der kjente seksjonslederen ikke til saken, og uttalte at det ikke forelå noen anmeldelse.
Politiinspektør Stapnes, som har kontor i Larvik, sier han ikke kjenner til hvorfor politiet i Hønefoss ikke kjente til saken.
– Hva er grunnen til at saken har blitt etterforsket så lenge?
– Det har med kapasiteten til påtalemyndigheten, det vil si meg, å gjøre. Vi hadde flere andre saker, som ikke er relatert til denne, som sto høyere på prioriteringslisten da denne kom inn, sier Stapnes.
I forrige uke orienterte lederen av kommunens varslingssekretariat Trude Bredal Steinmo om saken til politikerne i kommunens formannskap. Orienteringen var unntatt offentligheten.
I en melding samme dag som møtet skrev imidlertid Steinmo at varslingssekretariatet la bort varslingssaken tre måneder etter at den ble meldt inn.
Les også: Her står rådmannen skolerett i kommunestyret etter avsløringene