Nå som koronapandemien går mot slutten og grensene åpnes forventes antall boliginnbrudd å øke. En undersøkelse viser at kun 2 av 10 planlegger å sikre boligen før de reiser bort.

Undersøkelsen er gjort av YouGov på vegne av Sector Alarm. Inge Svendsen, sikkerhetsekspert i Sector Alarm, påpeker at resultatene av undersøkelsen bærer preg av at vi har vært mye hjemme det siste året.

– Det er likevel viktig å tenke på at dette kan bli en utfordring nå som vi begynner å reise igjen, sier Svendsen.

Statistikken for innbrudd gikk ned i fjor og koronapandemien pekes på som en av hovedårsakene.

– Aktørene som står bak grove tyverier fra boliger, er ofte norske vinningskriminelle eller profesjonelt organiserte miljøer fra utlandet. Det siste året har vært preget av stengte grenser og det har vært utrolig virkningsfullt når det gjelder utenlandske vinningskriminelle. Men vi tenker at vi vil se mer av denne typen kriminalitet når grensene åpner igjen, sier Tonje Reiten, leder for avdeling for spesiell innsats i Oslo politidistrikt, i en ,melding.

Les også: Svensk politi etterforsker storsvindel med koronatester

Høytid

Runar Karlsen, bransjedirektør for sikkerhet og beredskap, i NHO Service og Handel sier vi kan forvente en økning i innbrudd når grensene åpner for fullt.

– Sommerferien er høytid for vinningskriminelle. Selv om vi nå begynner å reise igjen, viser undersøkelser at nordmenn flest likevel ikke har planer om å sikre boligen sin når de reiser bort i sommer, sier Runar Karlsen i NHO Service og Handel.

Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, påpeker at stadig flere har installert boligalarm og blitt bedre til å følge skadeforebyggende råd om å sikre hjelp, og verdigjenstander når man drar på ferie.

– Vi ser at tyver går etter lett omsettelige verdigjenstander, som smykker, PCer, mobiltelefoner og annen forbrukselektronikk, men også sykler og hageutstyr som utemøbler og griller. Dyre klær er også attraktive, sier Irgens.

Les også: Årets mest avanserte svindel: Dette må du gjøre hvis du har trykket deg inn

Bør dokumentere

Når tyveriet først har skjedd, er det viktig å dokumentere raskt.

– Det å gi en detaljert beskrivelse av tidspunkt og hendelsen er viktig for oppklaring av saken, og det at slike saker blir oppklart og dermed forbundet med en risiko, har en viktig forebyggende effekt, avslutter Tonje Reiten i Oslo-politiet.

Les også: PST: Kina står bak cyberangrep på Norge, melder NRK