*Nettavisen* Økonomi.

Polstengt i fire dager

Siste sjanse for å kjøpe vin og sprit før 17. mai er fredag. Også matbutikkene holder dørene lukket langt inn i neste uke.

12.05.05 12:54

På grunn av pinsen endres nemlig åpningstidene for både Vinmonopolet og andre butikker.

Skal du gjøre vininnkjøp både til pinsehelgen og 17. mai er siste sjanse med andre ord fredag. Polet holder stengt fra og med lørdag 14. mai, som er pinseaften, til og med tirsdag 17. mai.

Stenger tidlig lørdag
Også mandag i neste uke holder polet stengt, ettersom det er 2. pinsedag. Dette gjelder ikke bare for polutsalgene, men for hele handelsstanden, på grunn av lukkebestemmelsene i loven om helligdager og helligdagsfred.

Skal du handle til 17.mai-frokosten, må du altså belage deg på en tur i matbutikkene på lørdag.

Det kan imidlertid være verdt å skrive seg bak øret at alle butikker må stenge klokken 16 på pinseaften. Da stenger naturlig nok ølsalget også.

Kuriøst nok kan matbutikker med utvidet åpningstid for ølsalg, det vil si i de kommunene med ølsalg frem til klokken 20 på hverdager, selge øl til klokken seks på lørdag. Men det hjelper ikke stort, ettersom butikkene må lukke dørene klokken fire.

Ja ble til nei
I utgangspunktet ga Kultur- og kirkedepartementet, med statsråd Valgerd Svarstad Haugland i spissen, handelsstanden lov til å holde butikkene åpne mellom klokken 14 og 20 mandag. Men etter protester fra arbeidstakerorganisasjonene, snudde Svarstad Haugland på hælen, og bestemte at alle butikker likevel må være stengt.

- De faktiske forhold er at 2. pinsedag er en allminnelig helligdag, og butikker flest holder stengt, sier direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon til TV 2 Nettavisen.

Unntaket er imidlertid såkalte Brustad-buer, det vil si butikker under 100 kvadratmeter som er unntatt for lukketidsbestemmelsene. Dette gjelder også hagesentre.

Glemmer du å gå på polet og i matbutikken før pinsehøytiden setter inn, er ikke alt håp ute. En rask tur over grensen på mandag kan være redningen, ettersom 2. pinsedag er en hverdag i Sverige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.