Julehandelen og Black Friday nærmer seg – eller har allerede startet. Dette vet svindlerne at de kan utnytte.

– Vi ser at svindlere gjerne bruker det som skjer i samfunnet i sine forsøk på å lure deg, sier Kai Roer, Chief Research Officer i KnowBe4 Research.

– Et par eksempler er koronapandemien og innlevering av selvangivelse. Det kan være lettere å bli lurt om svindelforsøket ligner på noe du reelt sett kunne fått, fra en aktør du stoler på, fortsetter Roer.

Ligner veldig på ekte e-poster

Alle kjente merkevarer, offentlige institusjoner og butikker, står i fare for å bli misbrukt av svindlere, skriver leverandøren i en pressemelding.

Postnord leverer pakker over hele Norge, og erfarer selv at merkevaren deres blir misbrukt i svindelforsøk.

– I Postnord har vi sett flere eksempler på svindel-e-poster eller SMS-er som ligner veldig på de vi selv sender ut. Jeg har stor forståelse for at det er lett å gå på limpinnen, sier Lars Bråten, sikkerhetssjef i Postnord.

– De bruker logoen vår, farger og symboler som ligner på det vi selv bruker, legger han til.

Har du blitt svindlet og ønsker å dele din opplevelse? Ta kontakt med journalisten her.

Dette må du være obs på

Bråten trekker fram én detalj som vil vise deg om e-poster er ekte eller falske.

– Men det er noen ting du kan sjekke for å forsikre deg om at det er en ekte henvendelse fra Postnord. Én av dem er at e-postadressen leveringsinformasjonen kommer fra alltid vil være noreply.no@postnord.no. Er avsenderadressen noe annet enn dette, er ikke e-posten fra oss, sier Bråten.

Å sjekke e-posten til avsender er et generelt råd om du tror noen prøver å svindle deg. Sikkerhetssjefen i Postnord mener skrivemåte og staving i e-poster, er et annet råd for å avsløre svindelforsøk:

– Svindelforsøk vil oftere ha flere skrivefeil enn reelle e-poster. I tillegg så er det viktig å vurdere om dette er en henvendelse du faktisk venter på.

I tillegg oppfordrer Bråten om å holde musepekeren over eventuelle lenker, før du trykker på dem.

– Det er for å forsikre deg om at de fører til nettsiden de utgir seg for å være. Det aller sikreste er likevel å logge inn på tjenesten selv i en egen nettleser eller app, og sjekke at informasjonen fra e-posten stemmer, sier Roer.