Våren 2019 fikk Arne Solheim Kaldahl en SMS om at TV-en han hadde bestilt fra sin lokale Power-butikk på Ski var klar. Den var klargjort på en måte han verken var klar over eller hadde bedt om.

Straks etter at han mottok SMS-en, ringte Power:

- Selgeren spør: «Regner med at du vil ha TV-en kalibrert når du henter den?». Jeg svarte at det snakker vi om i butikken, forteller Solheim Kaldahl.

Mange henvendelser

Nettavisen har fått en rekke henvendelser fra kunder i elektronikkjedene som har irritert seg over tilbudene om kalibrering og/eller optimalisering av TV-er, som er ment å forbedre TV-bildet på en måte som kundene ikke kan gjøre selv.

I likhet med mange andre mener Solheim Kaldahl at prosessen er helt unødvendig. TV-en han hadde bestilt var ferdig kalibrert uten at han var spurt om dette.

«Det koster bare 2000 kroner, og vi har en stående ferdig kalibrert til deg!», skal selgeren ha sagt. Arne Solheim Kaldahl, som til daglig er lærer i dataelektronikk, svarte at han kunne stille inn TV-en selv.

Les også: Eks-ansatte i Elkjøp og Power: - Dette er en kynisk bransje som aldri vil kundens beste

Men alle TV-ene av denne modellen var ferdig kalibrert, fikk han vite da. Han forteller at han fikk beskjed om at han måtte vente en uke til for å få en ukalibrert TV. Solheim Kaldahl insisterte imidlertid på at det ikke skulle være hans problem at TV-en var kalibrert.

- Jeg fikk med meg en «kalibrert» TV hjem, uten å betale 2000 kroner for dette, forteller Solheim Kaldahl.

Les også: Gammel vare ble satt opp i pris hos Power: - Det er en dårlig pris

- Dette er et svindelforsøk

I Power-butikkene er «kalibrering og klargjøring» på tilbud ut året. Prisen er satt ned fra 2.298 til 1.299 kroner. Solheim Kaldahl mener denne formen for ekstraarbeid på TV-en er rent lureri.

Hans datter hadde nøyaktig samme opplevelse som han noen uker senere. Disse tilbudene er forsøk på å lure 2.000 kroner av lettlurte kunder, mener Arne Solheim Kaldahl.

- Jeg hadde ikke bedt om kalibrering. Det er helt absurd. Kalibrering er for at fargene skal blir riktige, men dette er jo standardinnstillinger på en TV. Hvis det kommer en 80-åring som trenger hjelp til dette, forventer jeg at de gjør det gratis.

Les også: Raser mot utbredt prisfelle hos Elkjøp og Power: - Verdiløst og villedende

- Opp til kunden

Power har tilbudt kalibrering med sin tekniske partner (Calma) i tre år, opplyser Siri Røhr-Staff, kommunikasjonssjef i Power. Tjenesten koster nå 1.299 kroner for «vanlig kalibrering» og 1.999 kroner for «Premium HDR-kalibrering», som er for de dyrere og litt mer avanserte TV-ene.

- I tillegg har vi et tillegg på 200 kroner om TV-en er over 65 tommer, fordi det da trengs to personer for å fysisk håndtere TV-en, sier Røhr-Staff.

Hun reagerer kraftig på beskyldningene om at Power svindler kundene ved å ta penger for å kalibrere TV-ene:

- Disse beskyldningene er direkte feil. Vi tilbyr et godt produkt, som kunden står helt fritt til å velge om de ønsker å kjøpe eller ikke. Her fikk jo til og med kunden en tjeneste til en verdi av 2.000 kroner gratis. Hvordan kan dette være noe annet enn god kundebehandling?

De aller billigste TV-ene, til under 2.500 kroner, trenger ikke å kalibreres, mener hun. Power har investert mye i utstyr og opplæring for å tilby en proff tjeneste, poengterer hun.

- Hver enkelt TV kalibreres ut fra hva slags TV det er, og kunden får en rapport på alle innstillinger som er utført.

Les også: Elkjøp-annonser hadde fiktive førpriser

- Markedets beste

At TV-er kan selges ferdig kalibrert på butikken, uten kunnskap om hvor eller hvordan de skal brukes, forklarer hun slik:

- Det er selvsagt gunstig å gjøre kalibreringen ut fra plassering, men overhodet ingen nødvendighet. Men vi tilbyr også å gjøre dette hjemme for de som ønsker det.

Ifølge Røhr-Staff kommer ingen TV-apparater likt eller ferdig justert fra fabrikk. Hun hevder at Power tilbyr markedets beste kalibreringsprodukt:

- Calmans løsninger innen fargekalibrering er bransjestandard-verktøy som brukes av fargespesialister over hele verden for å garantere fargenøyaktighet på skjermer. Vi utfører med andre ord en egentlig kalibrering - og ikke bare en fargejustering som andre konkurrenter gjør.

- Kan være nødvendig

Lasse Svendsen, redaktør i fagbladet Lyd & Bilde, har en litt annen oppfatning:

- Kalibrering krever spesialverktøy og servicemeny, og det er slett ikke alle TV-er som kan kalibreres. De enkleste TV-ene har ikke noen meny for kalibrering. Men kalibrering er ikke det samme som de innstillingene du selv kan gjøre med en fjernkontroll.

Det er heller ikke mulig for en kunde å finne ut om en TV kan kalibreres, hevder Svendsen. Men at det kan gi bedre bilde å kalibrere er utvilsomt, mener redaktøren, som særlig peker på at dyrere modeller gir mer optimalt bilde med denne ekspertprosedyren.

- Da er dette en tjeneste det er verdt å betale for, og jeg er sikker på at Power og Elkjøp har flinke folk til å gjøre dette.

Imidlertid er en ting klart. Skal kalibrering ha noe for seg, kreves kunnskaper om bruk og plassering, forteller eksperten:

- Rommet TV-en skal plasseres i har mye å si, og dette må man vite for å kunne kalibrere riktig. Så det er to forutsetninger for at kalibrering skal bli riktig: at TV-en kan kalibreres, og ikke bare justeres, og at man bruker riktig verktøy. I tillegg må jobben gjøres basert på hvor TV-en skal stå.

Mørke og lys har mye å si, men også hva man helst ser på, opplyser Svendsen. TV-serier kan komme bedre ut med kalibrering enn sportssendinger, og omvendt, påpeker Svendsen.

- Feil pris eller feil TV

Arne Solheim Kaldahl er likevel skeptisk. Han mener at fargeopplevelsen er for subjektiv til at dette gir mening, og særlig hvis TV-en er ferdig kalibert:

- Er det dyrere å kalibrere TV-en når den er i produksjonslinja enn at en ansatt på Power pakker opp TV, kalibrerer en TV og pakker den ned?

Han er også kritisk til kundenes situasjon i butikken:

- Når jeg går inn på Power, er det en vegg med TV-er der. Da er det to muligheter: Hvis TV-ene ikke er kalibrerte, velger velger jo jeg ut fra det jeg ser, ikke ut fra hvordan de fremstår med kalibrering. Og det kan være helt annerledes og ikke etter min subjektive smak. Eller så er kalibrerte. Da er jo prisen feil, når kalibrering er en tilleggstjeneste med press.