Gå til sidens hovedinnhold

Pressegeneral med tydelig beskjed til Faktisk: Trenger ny gjennomgang av Facebook-samarbeidet

Pressegeneral Elin Floberghagen mener samarbeidet mellom Faktisk og Facebook må gjennomgås på nytt.

Etter Minerva skrev en sak om hvordan faktasjekkersystemet til Facebook, som gjennomføres i samarbeid med Faktisk, kan kraftig redusere synligheten på norske mediers saker på Facebook, har det vært en tøff debatt om nettstedets rolle.

Sjefredaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum mener det er sensur, og skrev blant annet i en kommentar at han mener det er «Det er faktisk hårreisende å få betalt fra Facebook for å drive redaksjonell sensur.»

– Jeg forstår godt at Nettavisen reagerer

Redaktør i Faktisk, Kristoffer Egeberg har på sin side hevdet at det ikke er sensur de driver med, men kun faktasjekk av påstander i den offentlige debatten.

Generalsekretær i Redaktørforeningen Arne Jensen sa til Nettavisen: – Jeg forstår godt hvorfor Nettavisen reagerer.

Nå er det nok en pressegeneral som går kritisk ut mot samarbeidet mellom Facebook og Faktisk.no.

Bør være varsomme

– Det er et skille mellom å publisere noe på Faktisk.no og dele det til andre redaksjoner, og å la Facebook legge varsel på artikler som er blitt faktasjekket av Faktisk. Jeg vil oppfordre Faktisk til å gjennomgå på nytt det samarbeidet de har med Facebook for å være helt sikre på at de ikke er med på å avgrense distribusjon til saker som er underlagt Vær Varsom-plakaten, sier Elin Floberghagen til Medier24.

Hun henviser til at det er PFU som skal flagge kritikk, og felle medier som gjør overtramp i henhold til Vær Varsom-plakaten.

– Medier er underlagt Vær Varsom-plakaten og har frivillig fulgt de reguleringene, som innebærer at de kan bli felt i PFU som følge av blant annet manglende faktasjekk, sier hun.

Hun mener Facebook bør være varsomme med redaktørstyrte medier.

Kristoffer Egeberg i Faktisk.no mener at Facebook-samarbeidet ikke innebærer sensur av redaksjonelt innhold.

– Jeg er helt enig i at vi kontinuerlig skal evaluere samarbeidet med Facebook, og vi tar innover oss kritikken som kommer. Vi vil endre på rutiner og kommunisere dette tydelig. Det er viktig å understreke at vi er, og har vært kritiske til Facebook. Og vi opplever å bli lyttet til, sier han til Medier24.

For samarbeidet med Facebook får Faktisk.no godt betalt. Og hvis inntektene fortsetter å rulle inn resten av året, vil det bli deres viktigste bidragsyter i 2019, med over én million kroner i inntekter.

Kommentarer til denne saken