*Nettavisen* Økonomi.

Pressestøtte-aviser får gi utbytte

Kultur- og kirkedepartementet foreslår å endre en forskrift som slår fast at aviser som mottar pressestøtte ikke skal få dele ut utbytte til aksjonærene.

Aviser med pressestøtte har i utgangspunktet ingen anledning til å betale utbytte til eierne. Nå åpner regjeringen for at aviser med ekstremt dårlig råd skal få mulighet til å betale utbytte, for å bli mer attraktive for private investorer.

Hvis forslaget går gjennom i Stortinget vil det bli gitt adgang til å søke om dispensasjon fra dette utbytteforbudet, skriver Propaganda.

- Det er første og fremst i visse situasjoner at dette kan skje, for eksempel i en avis som er i ferd med å avgå ved døden og som trenger å hente inn nye, frisk kapital, opplyser Roy Kristiansen, ekspedisjonssjef i Medieavdelingen i departementet, til Propaganda.

- Det vil være aviser i ytterste nød som vil få slik dispensasjon, det skal ganske mye til for å få det, understreker Kristiansen til Propaganda.

Departementet har stilt spørsmål om dispensasjonen til å utbetale utbytte bare skal gjelde for den nye kapitalen som skytes inn i selskapet og ikke den eksisterende aksjekapitalen.

De peker på at det er den nye risikovillige kapitalen som skal bidra til at den støtteberettigede avisen overlever i en vanskelig økonomisk situasjon.

"Etter departementets syn tilsier formålet med dispensasjonsadgangen derfor at adgangen til å utbetale utbytte bør avgrenses til det nye risikovillige kapitalinnskuddet i avisen."

Den nye, reviderte forskriften vil i tilfelle gjelde fra tilskuddsåret 2004.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag