Eiendom Norge holdt pressekonferanse fredag morgen om prisutviklingen i fritidsboligmarkedet. De har aldri opplevd en så rask omsetningstakt som i 2021.
- Veksten fortsetter
Reiserestriksjoner og lave renter har skapt en enorm etterspørsel og et brennhet hyttemarked under pandemien. Prisene for fritidsboliger har steget med 12,6 prosent i løpet av første halvår i 2021.
- Den kraftige veksten både i priser og volum vi opplevde i hyttemarkedet i fjor fortsatte i første halvår, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.
I 2021 har det blitt solgt 3886 hytter i Norge, en oppgang på 27,1 prosent sammenlignet med samme periode i 2020. Prisene på sjøhytter steg med 6,4 prosent. For fjellhytter og innlandshytter steg veksten med hele 16,5 prosent og 12,5 prosent.
Gjennomsnittsprisen for sjøhytter lå på 3,4 millioner og på nesten 3 millioner på fjellhytter. I Innlandet ligger gjennomsnittet på 1,5 millioner.
Den typiske fritidsboligen i Norge kostet 2,8 millioner kroner. De høyeste prisene finner du i Færder, Lillesand og Kragerø. Det var flest omsetninger i Trysil, Vinje og Ringsaker.
For omsatte hytter i prisklassen fem til ti millioner ble det solgt 396 fritidsboliger i 2021, opp fra 227 i 2020.
- Mange kjøpere er utålmodige med å overta hyttene
Den gjennomsnittlige omsetningstiden i første halvår lå på 50 dager, ned fra 93 dager i 2020. Mediantiden lå på 14 dager. Det vil si at det er et par hytter som drar opp gjennomsnittet og bruker lengre tid på å bli solgt.
I gjennomsnitt ble fritidsboligene solgt hele fire prosent over prisantydning. På sjøhytter har avviket vært positivt de siste årene, mens fjellhytter og innlandshytter har blitt solgt for under prisantydningen. I 2021 har alle positive avvik fra prisen.
- Disse tallene stemmer imidlertidig godt med det mange av Eiendom Norges medlemmer har meldt om, nemlig at det både har vært mange budrunder i hyttemarkedet og at mange kjøpere er utålmodige med å overta hyttene, sier Lauridsen.
Les også: En av Norges dyreste hytter har dukket opp på Finn: - Det finnes ikke maken
Endret etterspørsel
I 2020 hadde sjøhyttene den største prisveksten, mens i første halvdel av 2021 er det fjell- og innlandshyttene som opplever veksten.
- Det tallet som overrasker mest er at prisveksten på sjøhytter var såpass lav. Vi trodde at en begrenset tilbudsside skulle drive prisene mer opp enn det gjorde, men vi ser at fjellhyttene har blitt et helårsmarked, sier Lauridsen til Nettavisen etter konferansen.
Eiendom Norge avslutter med at koronapandemien har gitt endret etterspørsel i fritidsboligmarkedet. Nordmenn har tatt med hjemmekontoret på hytta.
- Til tross for en viss lemping av smittevernstiltakene nå og større muligheter for å reise ut av landet, venter vi fortsatt vekst i hyttemarkedet fremover, påpeker Lauridsen.
Han spår likevel at det neste halvåret blir annerledes i takt med renteøkning og gjenåpningen av samfunnet.
- Jeg tror det blir en prisvekst som ligger mye lavere enn hva man har sett det siste året. Minst en halvering av hva vi opplever nå, sier Lauridsen til Nettavisen.
Les også: En av Norges dyreste hytter har dukket opp på Finn: - Det finnes ikke maken
Forbrukerøkonom, Cecilie Tvetenstrand, skrev i Nettavisen i fjor om hyttelandet Norge og hvilke vurderinger man bør ta før man investerer i en hytte under pandemien.
Hun påpekte at hytter sjeldent er en god økonomisk investering og krever mye vedlikehold i tillegg til faste kostnader. Tvetenstrand oppfordrer nordmenn til å vurdere hvilke reisevaner de ønsker når grensene åpnes og spurte,
- Er vi friskuser alle sammen? Eller tar vi nå noen beslutninger som kanskje burde tas om et år og se om den hytta virkelig bør kjøpes? Når grensene åpnes og du kan reise; er det den norske fjellheimen du skal være bundet opp til økonomisk?
Les også: Ellevilt hyttemarked - kjøper er villig til å betale 50 millioner for en hytte på Tjøme