Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum gjestet TV 2 Nyhetene onsdag morgen. Der pratet han om de prisøkningene som treffer norske forbrukere onsdag.

Stavrum rettet samtidig kritikk mot regjeringens advarsler til dagligvarebransjen.

– Prat, prat, prat. Den største profitøren av det du kjøper er staten som tar 15 prosent moms. Hvis de virkelig ville hatt billigere priser kunne de satt ned matmomsen. Det ville gitt umiddelbar effekt, sier Stavrum.

– Må slakte en del hellige kuer

Stavrum reagerer spesielt på anbefalingen om å ikke sette opp prisene mer enn nødvendig.

– Jeg lurer på hva det betyr i et kapitalistisk samfunn med aktører som selvfølgelig prøver å ta så godt betalt som de kan for varene sine, sier Stavrum.

Sjefredaktøren mener at for å virkelig kunne tilby billigere matvarer, må man «slakte en del hellige kuer». Dette vil bety å åpne for import av matvarer fra andre land.

Varer som blant annet brød, korn og kjøtt er mye billigere i utlandet.

– Det vil ikke bøndene like. Så må man gjøre noe med monopolbedriftene i midten, som Tine og Nortura.

I tillegg foreslår Stavrum å splitte opp dagligvarekjedene, og påpeker blant annet at Norgesgruppen har en markedsandel på 45 prosent.

– Det blir brutalt

Her kan man for eksempel ta ut lavpriskjeden Kiwi av Norgesgruppen, påpeker Stavrum.

– Jeg tror ikke dagligvarenekjedene tror de er samfunnsaktører. De selger varer så dyrt de kan i konkurransen. Norge har noen av verdens høyeste matvarepriser, og når de setter opp prisene er det noen som tjener på det.

Avslutningsvis kommer Stavrum med en dyster spådom for de neste månedene.

– Det blir brutalt. I fjor steg prisene med rundt 12 prosent, nå snakkes det om 10 prosent. Det blir dyrt, det blir enda flere som ikke har råd til alle måltidene og som ikke har råd til å kjøpe pålegg. De det går utover er folk med dårlig råd. Dessverre er det slik at vanlige folk i Norge har råd til å betale for dyr mat, det er derfor vi er så lite prisbevisste.