*Nettavisen* Økonomi.

Priser inn nytt rentekutt

Økonomene er usikre, men i markedet er troen på at sentralbanksjef Svein Gjedrem kutter renta sterk. Det er allerede priset inn at Gjedrem kutter renta til 2,5 prosent neste uke.

Markedsrentene faller fredag, og nå er det priset inn rentekutt på 50 punkter ved neste hovedstyremøte i Norges Bank 17. september.

SSB-spådommer gir utslag

Bakgrunnen for rentenedgangen i markedet fredag, er trolig spådommene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Jeg vil tro at byråets anslag har hatt en effekt her. Det var i hovedsak tro på at Gjedrem ville kutte tidligere også, men nå virker det som om usikkerheten er tatt bort, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til TV 2 Nettavisen.

SSB la torsdag fram sin konjunkturrapport, der det ventes at rentebunnen trolig ikke er nådd på 3,0 prosent. Samtidig antyder SSB at renta kan komme til å holde seg lav i minst fire til fem år fremover.

Norges Bank har senket styringsrenta fra 7 til 3,0 prosent siden desember 2002. Flere analysehus har hevdet at rentemedisinen vil føre til en utflating av arbeidsledigheten innen nyttår. SSB-analytikerne ser imidlertid mer skeptisk på utsiktene, og mener at ledigheten kan fortsette å stige og holde seg høy i tiden fram til 2007.

- Innfrir forventningene

Juel i Nordea venter at Gjedrem innfrir forventningene og varsler et nytt rentekutt neste uke.

- Det er ikke kommet noen overraskelser den siste tiden, forbruksveksten virker litt sterkere enn antatt, og inflasjonen er på vei opp, men dette har Norges Bank angitt vil kunne komme til å skje, sier han.

Blir renta senket til 2,5 prosent, vil det være syvende kutt på rad. Mens Gjedrem måtte tåle kritikk for å ha vært for treg med å reagere på økonomiske uværsskyer i fjor høst, hevdes det nå at den aggressive serien med rentekutt kan føre til overdreven kjøpefest og dannelser av bobler i finans- og boligmarkedet.

Vil endre pengepolitikkens mål

Gjedrems dilemma har samtidig vært knyttet opp til inflasjonsmålet for pengepolitikken. De siste tallene fra SSB viser at den underliggende prisveksten de siste 12 månedene er på 0,9 prosent. Gjedrem må sikte seg inn på å holde renta så lav at inflasjonen når et nivå på 2,5 prosent to år frem tid.

Flere økonomer har tatt til tale for å la pengepolitikken få et bredere mandat, hvor fastsettingen av styringsrenta også skal skje på grunnlag av utviklingen i arbeidsledigheten, valutakursen og produksjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.