Priser inn nytt rentekutt

Markedet priser nå inn at renta kan falle helt ned på 1-tallet. Både økonomer og politikere advarer Gjedrem mot flere kutt.

Norges Bank kunngjorde i dag nok et rentekutt ned til 2,0 prosent. Samtidig holdes døren åpen for ytterligere reduksjoner.

Sentralbanken opprettholdt nemlig grunnholdningen på såkalt ”easing bias”, som i klartekst betyr at det mest sannsynlige er at også den neste renteendringen blir et kutt.

Både den norske krona og markedsrentene falt etter at rentekuttet ble kunngjort klokken 14. Kronefallet var til dels betydelig med kraftige utslag mot både euro, dollar og svenske kroner. Samtidig falt markedsrentene slik at det nå prises inn ytterligere ett rentekutt i løpet av våren.

Priser inn nytt kutt
FRA-rentene for mars falt med 10 - 15 punkter da rentebeslutningen fra Norges Bank ble offentliggjort.

- Markedet priser nesten inne et nytt kutt på det neste rentemøtet i mars, bekrefter seniorøkonom Knut Magnussen i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Når det gjelder de lange rentene, har det bare vært små bevegelser i etterkant av rentebeslutningen.

- Det betyr at markedet venter at renta vil komme fort opp igjen, sier Magnussen.

- Unødvendig å kutte renta
I forkant av dagens rentebeslutning holdt så godt som samtlige analysehus en knapp på at 2,0 ville bli det laveste rentenivået i år. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities, sier han forstår markedet som priser inn kutt, men at han selv holder dette som usannsynlig.

- Markedet gjør ikke annet enn å høre på hva Norges Bank sier. Jeg tror Norges Bank vil komme til å innse at de aggressive kuttene nå er unødvendige, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

Hvorfor er kuttene unødvendige?

- Jeg er ikke bekymret for den lave prisveksten. Hadde mangelen på inflasjon vært forårsaket av lavkonjunkter og økende arbeidsledighet hadde det vært greit nok. Men i dag er den lav fordi importerte varer blir billigere, samtidig som vi ser en sen-effekt av den sterke krona. Vi har også fått bedret konkurransesituasjon i Norge blant annet på luftfart. Ingen av disse elementene er alvorlige faretegn, sier Andreassen.

Også SVs finanspolitiske talsmann, Øystein Djupedal, rykket ut onsdag med kritikk mot den siste tids rentekutt. Djupedal karakteriserer dagens beslutning fra Norges Bank som "uheldig".

Viktige inflasjonstall
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets spådde rentebunn på 2,0 prosent før dagens rentemøte, den spådommen holder han fast på.

- Norges Bank legger inn en åpning for flere kutt. Vi tror det er naturlig å holde døren åpen, slik at de gir seg selv spillerom. Det avgjørende nå blir inflasjonstallene fremover, begynner de å vise tegn til stigning er det kroken på døra for flere rentekutt, sier Bruce til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag