Nå er det endelig vitenskapelig bevist når du får billigste flybillett.

Den japanske professoren Makoto Watanabe og tyske Marc Möller, begge ved institutt for økonomi ved universitetet Carlos III i Madrid, har funnet svaret gjennom en komplisert matematisk formel.

Resultatet har vakt oppsikt globalt og den månedsgamle rapporten er sitert i anerkjente medier som The Economist, Time, Spiegel, El Pais, La Repubblica og BBC.

Formelen sier åtte uker
Og vi tar like godt svaret med en gang: Du får billigst flybillett ved å bestille nøyaktig åtte uker før du skal reise.

Watanabe beviser dette gjennom formelen A = gUG + min(k-g, (1-g)(1-r))

Prisene stiger bratt jo lengre du venter med å bestille. I tillegg risikerer man selvfølgelig at flyet blir fullbooket.

Den britiske avisen The Guardian testet Watanabes funn på strekningen London Stanstead (STN) - Munchen (MUC) med lavprisselskapet EasyJet. Teorien stemte forbløffende.

Prisene The Guardian oppnådde var som følger:

* Pris ved bestilling én dag I forveien: 82,99 britiske pund
* Pris ved bestilling én uke i forveien: 98,99 pund
* Pris ved bestilling to uker i forveien: 62,99 pund
* Pris ved bestilling åtte uker i forveien: 19,99 pund
* Pris ved bestilling 12 uker i forveien: 25,99 pund

Årsaken til at flybilletter øker i pris jo lengre du venter med å bestille er individuell risiko. Når forbrukere bestiller flybilletter flere uker i forveien må de ta høyde for risikoen ved at noe uforutsett kan skje som gjør reisen umulig. Flyselskapene skrur derfor ned prisene slik at forbrukerne er villige til å ta nevnte risiko.

- Kjøp av flybilletter og teaterbilletter er begge transaksjoner der individuell etterspørselsusikkerhet og rasjonell risiko kommer i konflikt. Vår empiri viser at flybilletter typisk blir dyrere jo lengre du venter med å kjøpe, mens teaterbilletter ofte selges med stor rabatt samme dag forestillingen går, skriver Watanabe og medforfatter professor Marc Möller i rapportens sammendrag.

Billigst på ettermiddagen
De to har også funnet at det er billigere å bestille flybilletter om ettermiddagen enn tidlig på morgenen. Dette skyldes sannsynligvis at flyselskaper antar at forretningsreiser blir bestilt tidlig på dagen.

Originalrapporten finner du her (OBS! – nedlasting kan gå tregt).

Norsk flyprisindeks
Norsk Flyprisindeks som utgis av reisesøkemotoren travelmarket.no sammenlignet nylig flyprisene fra norske lufthavner for å finne ut når på året prisene er lavest.

For flyplassene i Oslo-området (Gardermoen, Torp, Rygge) er flybillettene billigst i uke 50 (midten av desember) og uke 18 (slutten av april).

Billigste avreiseuke fra regionene (Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø) er uke seks.

Mer om undersøkelsen og om flypriser finner du her

Les flere saker på NA24