Det har vært et turbulent år for diesel- og bensinprisene i Norge. I mars 2022 passerte dieselprisen 26 kroner per liter. Gjennomsnittsprisen på bensin og diesel i oktober var på 22,89 og 24,15 kroner literen, ifølge SSB.

I starten av desember skrev Nettavisen at man nå kunne se bensinprisene bikke under 20 kroner literen flere steder i landet.

Nettavisen observerte torsdag morgen bensin- og dieselpris på 17 kroner i hovedstaden.

– Det er ekstra hard priskrig i Oslo. Vi har dratt til litt ekstra. Det er hyggelig å vise 17 kroner. Det er tøffe tider for forbrukerne, sier direktør for stasjonsdrift i Automat 1 Henning Aarsand til Nettavisen.

– Vi har presset prisene enda lenger ned til glede for kundene våre. Akkurat i dag, sist vi sjekket prisene, er vi billigst. Men dette kan endre seg hele tiden, understreker Aarsand.

– Vi presser på alle lokasjonene våre

Aarsand trekker frem at oljeprisen har falt, og at det er tøff konkurranse blant aktørene som årsakene til priskrigen.

– Oslo-området er ett av stedene i landet hvor det i dag foregår en priskrig på bensin- og diesel, forteller Automat 1-direktøren.

Men prisene skal være lave på alle Automat 1-stasjonene i Norge i dag, forteller Aarsand.

– Vi presser på alle lokasjonene våre. Prisene ligger ikke på 17 kroner overalt, men hvert fall 18 kroner eller 19 kroner.

Kan prisene gå lenger ned, til 16 kroner for eksempel?

– Ingenting er umulig hvis oljeprisene fortsetter å gå nedover.

Likevel har Aarsand et råd.

– Vi anbefaler kundene å tanke i dag. Fyll opp tankene.

Sterkere priskrig på diesel

Circle Ks kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen bekrefter at det foregår en priskrig på drivstoff.

– Årsaken er lokale priskriger mellom de ulike aktørene i markedet, dette presser prisene ned. I tillegg ser vi at internasjonale priser på bensin og diesel har falt betydelig siden i starten av november, sier han til Nettavisen.

Diesel er fortsatt dyrere å kjøpe inn i det internasjonale markedet, forteller Hansen.

– Like priser på bensin og diesel i prismastene lang vei langs veiene er egentlig et bilde på at priskrigen egentlig er sterkere på diesel enn på bensin de siste dagene, og illustrerende for betydningen av lokal konkurranse. Når pumpeprisen settes opp, begynner stasjoner i nærområdet å skru ned prisene for å lokke til seg kundene.

Det er heller ikke bare oljeprisen som påvirker utviklingen.

– I tillegg til valutakursen – all handel skjer i dollar og vi selger i norske kroner – spiller tilgangen på og etterspørselen etter ferdigraffinert drivstoff en avgjørende rolle på utviklingen på innkjøpsprisen, og hva det koster oss å kjøpe drivstoffet i det internasjonale markedet, legger han til.

Prisløft vanlig på tirsdager og fredager

Konkurransetilsynet har nylig kartlagt prismønsteret for drivstoff i Norge.

I perioden oktober 2021 til september 2022 har drivstoffselskapene satt opp prisene to ganger i uken. Økningen har skjedd på ulike ukedager, men tirsdager og fredager har vært de vanligste dagene.

– Prisen er på det laveste rett før prisøkningen, og det er derfor lurt å fylle tanken rett før drivstoffaktørene setter opp prisene, sier nestleder ved avdeling for bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet Marita Skjæveland.

Ifølge tilsynet justeres prisene opp samme dag over hele landet, men tidspunktet kan variere.

– Når prisløft skjer på hverdager øker de første bensinstasjonene som regel prisene klokken 10, i helgene skjer det enda tidligere. Prisene er på det laveste rett før prisøkningen på disse stasjonene, men også etterpå vil en kunne finne lave priser på de stasjonene som venter noen timer med å øke sine priser. I disse timene kan det være mye å spare ved å velge stasjoner med lavest priser, sier økonom Stig Torje Bjugn i Konkurransetilsynet.