Priskrig på øl og fly kan gi rentekutt

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto: Heiko Junge/SCANPIX (Foto: Heiko Junge/SCANPIX)

Billigere øl og lavere flypriser trekker ned prisveksten i Norge. Sammen med en sterk norsk krone, kan det legge grunnlag for nok et rentekutt.

10.05.04 10:16

Den såkalte kjerneinflasjonen endte lavere enn ventet i april. De siste 12 månedene har Norge hatt en underliggende prisvekst på 0,2 prosent.

Det viser tall Statistisk sentralbyrå la fram mandag.

Lavere enn ventet
I mars ble prisveksten registrert til 0,3 prosent. Økonomene hadde ventet en prisvekst på 0,3 prosent også i april.

- Det er lavere enn ventet. Men fortsatt ligger det i overkant av hva Norges Bank selv har regnet med, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Billigere øl og flybilletter
Prisfall på øl og billigere flybilletter er med på å trekke ned prisveksten.

Alkoholholdige drikkevarer hadde en prisnedgang på 1,1 prosent fra mars til april. Ølprisene gikk ned med 2,9 prosent og var hovedårsaken til fallet i gruppen. Alkoholfrie drikkevarer viste også en nedgang i prisene på 1,1 prosent.

Etter en prisoppgang forrige måned falt flyprisene i april med 4,7 prosent.

Konsumprisindeksen som også inkluderer avgifter og elektrisitetspriser steg samtidig med 0,4 prosent på årsbasis i april. Måneden før falt konsumprisene med 0,6 prosent på årsbasis.

- Kan gi nytt rentekutt
Norges Bank har tidligere uttalt at de vil følge utviklingen i prisveksten nøye. At veksten nå trekker nedover, kan bidra til økt press om nytt rentekutt. Men Bruce i Nordea tror sentralbanksjef Svein Gjedrem ser mer nøye på kronekursen, som har styrket seg kraftig den siste tiden.

- Det er først og fremst kronekursen som øker sannsynligheten for et nytt rentekutt. At prisveksten trekker ned er viktig, men her kan det også dreie seg om kortvarige svingninger, sier Bruce.

Klesprisene på vei opp
Det var særlige klær og skotøy som trekker opp prisveksten i april. Prisene på klær og skotøy økte i april med henholdsvis 1,9 og 3,4 prosent.

Til tross for en samlet økning de to siste månedene på 5,8 prosent ligger prisene på klær og skotøy fortsatt under desembernivået.

Det ble også registrert prisoppgang på ulike varer og tjenester knyttet til fritidsaktiviteter. Båter og båtutstyr økte i pris siden forrige måling, og det samme gjorde prisene på inngangsbilletter til idrettsstevner. Det ble også registrert en oppgang i matvareprisene og det var friske grønnsaker som steg mest.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.