Påskeferien står snart for døren, og matbutikkene bugner over av påskemarsipan og andre godsaker til ferien. Men hvor er påskekosen billigst?

Nettavisen har sammenlignet prisen på det mest populære påskegodteriet hos de tradisjonelle lavpriskjedene, Kiwi, Rema 1000 og Kiwi. I tillegg har vi sjekket prisene hos Oda, Norges eneste lavpriskjede på nett.

Les hele pristesten lenger ned i saken.

Og det er nettopp Oda som skiller seg ut. Påskekosen er billigst hos denne kjeden, og godtekurven er nesten 9 kroner billigere enn hos konkurrentene. Pristesten viser lavere pris på 5 av 12 varer.

Prisforskjellen er størst på Freia fylte påskeegg og Nidar sjokoladeegg i pose. Runder du opp betaler du 2 kroner mer per stykk for påskesjokoladene hos Kiwi, Rema 1000 og Kiwi.

Les også: Prissjokk hos Extra og Rema: – De utnytter situasjonen

Flere hundre priser endres hver dag

Kiwi, Rema 1000, Extra og Odas profil er at de er billigst. Inn mot høytider er det ikke uvanlig at prisene på populære sesongvarer dumpes. Prisene på ribbe og kålrot dumpes for eksempel før jul. Påsken er intet unntak, og det er knallhard priskonkurranse på de tradisjonelle påskevarene.

Tor Erik Aag, kommersiell direktør i Oda, opplyser til Nettavisen at de har intensivert priskonkurransen mot konkurrentene frem mot påske.

– Det er mange hundre priser som endres hver dag nå, sier Aag.

Det kan derfor endre seg fort hvor påskesjokoladen er billigst. Erfaringene viser at når en kjede setter ned prisene følger de andre etter.

– Hva betyr det for Oda å være billigst akkurat nå?

– Det beviser at Oda er en lavprisutfordrer. Først vinner vi VGs matbørs og nå vinner vi også denne testen, sier han, og understreker:

– Norske dagligvarekunder er opptatt av både lave priser og større utvalg. Vi kan derfor tilby noe som de andre ikke kan, tilføyer han.

– Dette er en priskrig med en klar slutt, hvor du kriger deg nedover i pris. Det kan gjøre at den blir ekstra intens, sier Øystein Foros, professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole til Nettavisen.

Vil kutte prisene

Kristina Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, mener kjeden har de laveste prisene. Slik kommenterer hun at Kiwi er dyrere enn lavpriskonkurrenten Oda:

– Prisundersøkelser viser et øyeblikksbilde på et lite utvalg varer, sier hun.

Aakvaag Arvin påpeker at Kiwi var først ut med å presse ned prisene på påskevarene for over to uker siden.

– Vi har kuttet prisene på hundrevis av varer, alt fra grillmat og lammelår til Solo, appelsiner, Kvikklunsj og annet påskegodt. Vi er prispresseren, og de andre følger ofte etter når vi presser, sier hun.

– Vår målsetting er å selge dagligvarer billigst i landet og vi var selvfølgelig ikke fornøyde med resultatet. Vi har naturligvis kuttet prisene allerede, sier Line Aarnes, direktør for Kategori & Innkjøp i Rema 1000, til Nettavisen.

– Hvordan vil dere beskrive priskrigen på populære påskevarer så langt i år, og sammenlignet med tidligere?

– Rundt påsketider, som alle andre sesonger, er det alltid intens konkurranse og mange priskutt. I år er ingen unntak. Vi har kuttet prisene på mange populære påskevarer for å sørge for at våre kunder får den billigste påskehandelen. Vi selger også en rekke varer billigere enn på samme tid i fjor, som Solo Super i 12 pakning, melkesjokolade og firkløver for å nevne noen, sier Rema 1000.

– Vi er inne i en periode med hyppige prisjusteringer og pristester. Denne testen er et øyeblikksbilde som allerede er utdatert. Extra skal være billigst på påskehandelen. Derfor justerer vi umiddelbart prisene dersom vi ser at konkurrentene har en lavere pris, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, til Nettavisen.

Om testen:

Extra, Rema og Oda selger 2 kg med appelsiner i nett. Prisen er omregnet til 1 kilo. Kvikklunsj: Extra selger 4-pakning, Kiwi selger 3-pakning, Rema selger 6-pakning og Oda selger 6-pakning. Alle prisene er regnet om til 1 stykk. Rema selger Fylte Påskeegg fra Nidar - prisen er omregner fra 144 gram.