*Nettavisen* Økonomi.

Prislisten kun for rike

Foto: Vang Sparebank. (-)

Kunder med lite penger får ikke vite prisen - bortsett fra i én bank.

15.03.13 09:44

Tenk deg følgende. Du har funnet drømmeboligen og har massevis av selvtillitt før du starter jakten på lån.

Boligen koster to millioner kroner og du har klart å spare opp 352.941 kroner i egenkapital - akkurat nok til å tilfredsstille Finanstilsynets krav til norske banker om at alle boligkjøpere må ha minst 15 prosent egenkapital.

Men bankenes boliglånstilbud på Finansportalen.no vil sannsynligvis være skuffende lesning. Det er nemlig kun én bank i hele Norge som ligger ute med tilbud til deg i form av et standard boliglån eller rammelån. Det er Vang Sparebank.

Se Vang Sparebank i ensom majestet her

- Det var litt overraskende at det ikke er andre banker som tilbyr inntil 85 prosent finansieringsgrad. Det er nok svært sannsynlig at andre banker også gjør dette, men at de i sine prislister kun går til 75-80 prosent finansieringsgrad. Så lenge kunden klarer en renterisiko på fem prosent og har egenkapital innen myndighetskravet, så er det akseptabelt med inntil 85 prosent finansiering. De fleste av våre kunder ligger likevel på en betydelig lavere finansieringsgrad, sier banksjeg i Vang Sparebank Arnfinn-Helge Kvam til Nettavisen NA24.

Dersom vi øker egenkapitalen i vårt eksempel til 500.000 kroner, noe som gir en finansieringsgrad på 80 prosent, får Vang Sparebanks tilbud konkurranse av 61 lånetilbud fra et titalls andre banker.

Men til tross for økt egenkapital glimrer landets tre største banker, DNB, Nordea og Danske Bank, med sitt fravær på listen over de 61 tilbudene.

Se de 61 tilbudene her

Skrur vi opp egenkapitalen til 666.667 kroner, noe som gir en egenkapitalandel på 25 prosent - ti prosent mer enn tilsynet krever, får vi opp 131 lånetilbud der også storbankene er med.

Se de 131 tilbudene her

Kan være et problem
- I dag er det svært få tilbud om belåning utover 85 prosent som markedsføres på bankenes egne nettsider, følgelig vil du heller ikke finne så mange hos oss, sier daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen til Nettavisen NA24.

Hun mener det er et problem dersom bankene skjuler priser fra Finansportalen for å unndra seg prissammenligning.

- Er det tilfelle regner vi det som et problem. På vegne av forbrukerne har Finansportalen all interesse av å presentere alle tilbud i markedet. Vi skal ikke være en prissammenligningstjeneste kun for velstående forbrukere med god økonomi – tvert i mot er det de mest pressede forbrukerne som vil ha størst glede av å kunne finne fram til de beste tilbudene i markedet. Etter at den nye forskriften om prisopplysninger trådte i kraft 1. januar i år har vi begynt å følge med på om bankene oppfyller forskriften. Dersom vi oppdager at bankene unnlater å presentere alle tilbud de faktisk har, og dermed unndrar seg å bli sammenliknet med andre vil vi ta tak i dette, vil vi rapportere dem til Forbrukerombudet, sier Realfsen.

Én av årsakene til at ikke flere banker ikke ligger ute med tilbud for lån med høy finansieringsgrad er trolig prisdifferensiering. Folk med lite egenkapital blir individuelt vurdert og får rentetilbud som ligger vesentlig høyere enn kunder med høyere egenkapital.

- Mange banker vil gi svært forskjellige priser til kunder som må ha 85 prosent finansiering. En kunde med høy betjeningsevne og god betalingshistorikk vil antageligvis få et helt annet renteilbud enn en med strammere økonomi. Prisene på Finansportalen skal være representative så her ligger en mulig grunn til at de ikke går ut med offisielle tilbud. I tillegg vet jeg at mange banker er svært opptatt av å markedsføre boligån som kan parkeres som boligkreditt - altså bankens beste lån, sier privatøkonom Endre Jo Reite til Nettavisen NA24.

Reite tror prisforskjellene mellom kunder med mye egenkapital og de med lite vil øke i årene som kommer.

Nordea bekrefter Reites teori.

- Vi opererer med en belåningsgrad på 75 prosent i våre prislister, og derfor kommer ikke lån innenfor 84 prosent belåningsgrad opp i Finansportalen. Det kan likevel være mulig å få lån med dårligere sikkerhet enn 75 prosent i Nordea, men den vurderingen gjøres på individuell basis, opplyser kommunikasjonsrådgiver Jørgen Lønnquist.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.