Mandag morgen er det duket for nye sjokkpriser i Norge, med en pristopp mellom kl 9 og 10 på hele 4,57 kroner per kWh inkludert avgift. I tillegg kommer nettleien, som presser totalprisen over 5 kroner.

Les også: Så dyr må strømmen være før elbil blir dyrere enn en dieselbil

- Pristoppen for mandag skyldes flere forhold som inntreffer på samme tid. Redusert produksjon, mindre vind og høyere forbruk grunnet kulde over store deler av Europa, melder Karl Einar Svor i Gudbrandsdal Energi.

Norge reddes av strøm fra England

Dette fører blant annet til at Norge mandag vil importere store mengder strøm fra England for første gang:

- Utifra data fra Nordpool ventes det kraftimport fra Storbritannia fra kl 07. Importen av kraft gjennom den nye North Sea Link-kabelen er ventet i 11 timer, før kraftflyten snur og Norge igjen vil eksportere til Storbritannia resten av dagen, sier han.

Kabelen har i all hovedsak blitt brukt til eksport siden den ble satt i drift, og har fått mye av skylden for økte strømpriser.

- Sett bort fra testkjøringen i oktober, er nok dette første importen på dagtid av betydning gjennom NSL. Kan si at dette er med på å holde Sør-Norske priser nede til et nivå under det jeg fryktet, sier Svor til Nettavisen.

- Jeg fryktet 6-7 kWh + avgifter, legger han til.

Etter denne pristoppen går prisene mer eller mindre tilbake til de normalt høye prisene denne vinteren. Men det gjelder ikke for alle:

- Sverige opplever imidlertid den skvisen som jeg fryktet Sør-Norge skulle oppleve. Sverige har en skyhøy maksimal timepris på 6,50 kr/kWh, og det før mva og andre avgifter. Svenske kunder må trolig betale over 8 kr/kWh i de aller dyreste timene, påpeker han.

Nødproduksjon i Sverige

Samtidig meldes det om at Sverige starter sitt oljefyrte Karlshansverk for effektreserve. Årsaken er at Polen holder på å bryte sammen.

- Analyser viser at Polen i løpet av dagen ikke kommer å klare å opprettholde effekten i visse timer og ber om støtte fra sine naboland, inkludert Sverige. Svenska Kraftnät kommer derfor å tilgjengeliggjøre effekt fra Karlshamnsverket på Polens regning, skriver SvK i en melding.

Les også: Staten håver inn på strømsjokket: - Sinnssyk situasjon