– Sjåfører som ikke registrerer kjøretøyet på Ferrypay.no innen 48 timer etter avgang, vil motta papirfaktura med gebyr på anslagsvis 70 kroner, opplyser administrerende direktør, Vidar Raa, i driftselskapet, Skyttel AS, i en pressemelding.

Tapte penger

Under pandemien ble betaling på ferger med kort og kontanter stanset på grunn av smittevernhensyn. I ettertid har selskapet endt med massutsendelser av fakturaer til alle eiere av kjøretøy som ikke hadde autopass-avtale.

Nå videreføres ordningen med at det ikke lenger vil være mulig å betale med kort eller kontanter på fergen.

– Fra og med september blir det gebyr for alle kjøretøy uten autopass-avtale som ikke registrerer seg på Ferrypay.no. På enkelte strekninger kan gebyret utgjøre mer enn selve ferge-billetten, opplyser Skyttel AS.

Les også: Eks-Kiwi-butikksjef starter ny lavpriskjede: – Vi skal være billigst på alt vi selger

Milliongebyrer

Selskapet sier at de i perioden januar-juli 2021 sendte ut i underkant av 800.000 papirfakturaer. På grunn av den krevende situasjonen, valgte selskapet og ikke legge gebyr på fakturaen.

Dersom selskapet ville lagt på gebyret på 70 kroner som nå innføres, ville det ifølge Raa ha utgjort 56 millioner kroner.

Noe av det enorme beløpet relaterer seg til purringer og innkaosovarsel.

– Reisende står fortsatt fritt til å velge mellom papirfaktura eller registrering, men det er liten tvil om hva som er det rimeligste og mest effektive valget, sier Raa. Han føyer til at hver eneste faktura krever ekstra administrasjon og oppfølging.

Det er tilstrekkelig å registrere kjøretøyet én gang.

Les også: Slakter oppstart av ny lavpriskjede: –Vanskelig å starte uten mye penger

Raa mener den nye betalingsløsningen på ferrypay.no, som er utviklet på oppdrag fra Statens Vegvesen vil gjøre det enklere for både operatører og de reisende.

For å unngå det nyinnførte gebyret er det også mulig skaffe seg en brikke fra brikkeutsteder. Denne løsningen krever et depositum på 200 kroner, og man får da automatisk 10 prosent rabatt ved passeringer.