Både i Norge og USA har prisene på bensin skutt i været den siste tiden og er nå på rekordhøye nivåer.

I Norge har prisene på bensin nå passert 20 kroner literen flere steder.

Les mer her: Raser over bensin til 21 kroner: – Og de vil tredoble CO2-avgiften?!

Til sammenligning var gjennomsnittlig pumpepris i november 2020 var 13,56 kroner.

I USA er også prisene merkbart høyere. Der har prisene økt med 50 prosent i løpet av et år, fra i overkant av to dollar per gallon (cirka 3,8 liter) til i overkant av tre dollar.

Flere årsaker

Årsaken til prisøkningen er flere sammenfallende hendelser.

Blant annet har råoljeprisen, altså prisene som pumpes opp i for eksempel Nordsjøen, steget 40 prosent siden nyttår. Prisen på ferdig raffinert bensin har dessuten økt 60 prosent.

Les mer her: Bensinprisen nærmer seg 20 kroner – derfor skyter prisene nå i været

De høye prisene har fått også mange politikere til å reagere, og tirsdag sendte USAs president Joe Biden en klar beskjed til verdens ledende oljeprodusenter i oljekartellet Opec om at de må øke produksjonen.

Det hvite hus sa i en uttalelse tirsdag at Opecs beslutning om å øke oljeproduksjonen med 400.000 fat per dag på en månedlig basis fra august «simpelthen ikke er nok» på «et kritisk tidspunkt i den globale økonomiske gjeninnhentingen».

Håpet er at økt oljeproduksjon vil få ned prisen på olje og dermed bensin.

– Presidenten innser at bensinprisene kan redusere budsjettet til familien. Han vil at administrasjonen skal bruke alle muligheter til å få ned prisene på bensin, sier en høytstående kilder i Det hvite hus til CNBC.

Russland og Saudi

Opec inkluderer Saudi-Arabia og er dessuten tilknyttet Russland i Opec+-samarbeidet. Sammen med USA er de verdens tre største oljeprodusenter.

– Vi er i samtaler med relevante Opec+-medlemmer om viktigheten av konkurransedyktige markedet når det gjelder prising, sier nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i en kommentar til CNBC.

Oljeprisen er forøvrig svakt ned etter Bidens utspill og ligger nå på 70,1 dollar fatet.