Strømprisene har vært ekstremt høye i år. Det viser også de nye tallene fra SSB.

Men selv om folk i snitt betalte mye i strøm, var det noen som slapp mye billigere unna enn andre.

De største taperne

I gjennomsnitt betalte nordmenn en strømpris på 55,2 øre per kilowattime i årets første kvartal. Det er 30 prosent mer enn i samme kvartal i fjor, altså en betydelig økning.

Strømvinterens aller største tapere er de som hadde kontrakter med variabel pris.

Disse kundene måtte betale hele 63,60 øre per kilowattime. Variabel pris er en pris som følger markedet, men med to ukers forsinkelser slik at du får beskjed om prisendringer.

Annonse: Finn billige strømavtaler hos Norgesenergi

Kontrakter tilknyttet elspotprisen, der du får prisen i markedet. Dette er den vanligste kontrakten for nordmenn flest. Heller ikke den var særlig gunstig, med en snittpris per kilowattime på 53,10 øre.

Her er vinnerne

De soleklare vinnerne i strømmarkedet er kundene med fastpriskontrakter, der altså prisene er avtalt på forhånd. SSB-tallene viste at husholdninger med eldre fastpriskontrakter hadde de aller billigste kontraktstypen i 1. kvartal på 34,6 øre/kWh.

Det er altså nesten halv pris sammenliknet med hva kundene med variabel pris hadde.

Slik SSB skriver, så har imidlertid få husholdninger strøm gjennom fastpriskontrakter.

Faktisk har bare to prosent av alle norske husholdninger en fastpriskontrakt. 98 prosent av husholdningene, til sammen 2,35 millioner, har enten kontrakter tilknyttet elspotprisen (75 prosent) eller variabel pris (23 prosent).

Sagt med andre ord har de aller fleste nordmenn gjort en gigantisk økonomisk tabbe ved å ikke tegne fastprisavtale i forkant av vinteren i fjor.

Annonse: Her finner du lavprisavtale på strøm

Dyrest i januar

Ellers visert tallene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var januar en spesielt dyr måned blant annet på grunn av høye priser på CO2-kvoter, gass og kull og lite vann i magasinene. I februar og mars var strømprisen lavere sammenlignet med januar.

Av den totale strømprisen utgjorde kraftprisen 44,4 prosent, nettleien 24,5 prosent og avgiftene på elektrisk kraft de resterende 31,1 prosent.