*Nettavisen* Økonomi.

Pristall senker dollaren

Foto: (EPA)

Tilsynelatende viser ferske tall solid prisvekst i USA, men markedet ser bak tallene.

Konsumprisindeksen steg 0,5 prosent fra mars til april, og er opp 3,5 prosent fra april i fjor. Dette følger etter en oppgang på 0,6 prosent fra februar til mars, og var i overkant av hva markedet hadde ventet.

Man kunne trodd at dette ville ført til tro på høyere rente, og dermed en sterkere dollar, men det motsatte har skjedd i halvtimen etter at tallene ble kjent onsdag ettermiddag norsk tid.

Grunnen er at den såkalte indeksen for kjerneinflasjonen, hvor energipriser og matvarepriser er holdt utenom, var uendret fra mars til april, etter en oppgang på 0,4 prosent måneden før. Ulike mål for kjerneinflasjonen er det rentesetterne i sentralbankene primært ser på rundt i verden.

Kjerneinflasjonen er på 2,2 prosent fra april i fjor til april i år, fortsatt klart høyere enn i Norge, men likevel å anse som en moderat prisvekst.

Derfor har også dollaren svekket seg den siste halvtimen. En dollar koster nå 6,39 kroner, mot 6,41 kroner da pristallene kom.

De fleste regner med at dagens pristall vil bety at den amerikanske sentralbanken fortsetter med små renteøkninger, men ikke øker størrelsen på hoppene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag