TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): - Du kan jo spørre deg om kjedene går inn for å forvirre oss kunder mest mulig. For de fleste har ikke nubbsjans til å følge med sånn prisene hopper opp og ned. Da må vi kunne stole på at det butikkene sier er en lav eller lavest pris faktisk stemmer.

Det sier Rune Kaino Nikolaisen, som driver Gjerrigknark.com, når Nettavisen presenterer ham for funnene i ukens pristest. På oppdrag av Nettavisen, har Enhver.no denne uken tatt for seg ulike kjeders kundeaviser og sammenlignet tilbudene med hva man må betale for samme vare i en lavprisbutikk.

Resultatet viser at hele 13 av tilbudsvarene er billigere hos lavpriskjedene. 2 har lik pris. Mens 22 er billigere. På det meste er prisene mer enn 30 prosent lavere hos lavpriskjedene enn hos de som lokker med tilbudspriser.

LES OGSÅ: Dette fant Nettavisen da vi sammenlignet 10-kroners tilbud mot lavpriskjedene

- Må være på vakt

Funnet er nedslående både for de som prøver å lokke til seg kunder med tilbud. Men også for lavpriskjedene, mener Nicolaisen.

- Dette viser at kundene hele tiden må være på vakt og sammenligne priser dersom de skal være sikre på å gjøre gode kjøp. Det blir som å følge med på diesel- og bensinprisene som hopper opp og ned hele tiden. Men dette viser også at billigkjedene ikke er billigst på alt. Selv om de liker å fremstå sånn.

Tom Ystaas i Enhver.no er langt på vei enig med Nikolaisen.

- Når 13 tilbudsvarer er billigere hos konkurrentene, så er det ikke et tilbud i kundenes øyne. Resultatet forteller meg at kundene ikke kan stole på at tilbud og kampanjer er gode kjøp. De må rett og slett følge med selv.

- Hvorfor tror du så mange tilbudsvarer er billigere hos lavpriskjedene?

- Her er det nok flere faktorer som spiller inn. Kokt skinke har nok blitt billig hos lavpriskjedene på grunn av skolestart og fokus på matpakker. En annen forklaring er at mange kampanjer planlegges flere uker i forkant. Mye kan skje i markedet fra prisene settes til kampanjen starter.

Fra knall til dårlig tilbud

Som et eksempel på det siste, trekker Ystaas frem Obs sitt tilbud på Toro Brownies.

- Ser vi på gjennomsnittsprisen på dette produktet hos lavpriskjedene så langt i år, er den 27 kroner. 16,90 er derfor et veldig godt tilbud i utgangspunktet. Men denne uken er dette mer enn en krone dyrere enn hos de samme kjedene. Da er ikke tilbudet like godt.

- Ville du følt deg lurt om du handlet brownies hos Obs og så fant det billigere hos en lavpriskjede du stakk innom på vei hjem?

- Ja, det ville jeg. Du tror jo du gjør et godt kjøp når du slår til på et tilbud.

Hos Coop mener de å vite hvorfor tilbudet deres plutselig ikke var like bra.

- Service koster

- Extra hadde en kampanje på Toro Brownies, og da opplevde vi at konkurrentene våre også satte ned prisen. Derfor er prisen hos lavpriskjeden plutselig lavere enn hos Obs, forteller kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

Han mener det er helt naturlig at tilbudsvarer hos kjeder som Obs, Mega og Matkroken (alle Coop) kan ha en høyere pris enn hos lavpriskjedene.

- Dette blir som å sammenligne fotball og håndball. Begge bruker forkantet bane og begge bruker ball, men det er vidt forskjellige regler. Supermarkeder er dyrere butikker å drive. For eksempel får du en helt annen service og vareutvalg enn hos en lavprisbutikk. Dette koster, og det er kundene i disse butikkene villig til å betale ekstra for.

- Men skaper det ikke forvirring hos kundene når tilbudsvarer kan kjøpes billigere andre steder?

- Dette er tilbud for kundene i den aktuelle kjeden. Norske kunder er prisbevisste og de som utelukkende er opptatt av pris, finner frem til de beste kjøpene blant annet ved å sammenligne kundeavisene. Avisenes pristester viser i tillegg at konkurransen fungerer og at kjedene følger hverandre for å gi kunden best mulig pris, sier Kristiansen.

Spar: - Vi har satt feil pris

- Vårt mål er å gi våre kunder gode kjøp hver uke. Samtidig kan vi ikke garantere at vi skal være billigst.

Hun forklarer at det går lang tid fra kampanjene planlegges til de settes ut i livet.

- Det er ikke lett å navigere. Vi kjenner ikke konkurrentenes priser når vi planlegger kampanjer flere uker i forveien, men prøver å tilpasse oss markedet når kampanjen starter. Så ser vi av denne undersøkelsen at vi er billigst på de fleste tilbudsvarene, og det er gledelig.

Hos Spar tar de den enda et skritt lenger, etter at Nettavisen gjør dem oppmerksom på at to tilbudsvarer er billigere hos lavpriskjedene.

- Vi har satt feil pris mot markedet. På grunn av det som kommer frem i Nettavisens undersøkelse setter vi derfor ned prisen på Bali Kyllinggryte og Meksikansk Gryte, sier markedssjef Martin Munthe-Kaas, og legger til.

- Våre kunder skal være trygge på at de finner de råeste tilbudene hos oss. Jeg er fornøyd med at testen viser at Spar denne uken mest sannsynlig har Norges billigste kjøttdeig.

Bunnpris taper for Warholm

Bunnpris er den kjeden som har flest tilbud som skiller seg negativt ut i Nettavisens oversikt. Mye av forklaringen på det, er at deres kampanje startet mandag for nesten tre uker siden.

- Vi har kampanjeperioder som går over fire uker. Da denne kampanjen startet, var prisbildet et helt annet enn det som kommer frem i denne undersøkelsen som er gjort denne uken. Altså i uke tre av vår kampanje, sier kategori- og markedsdirektør Anders Moe.

I likhet med Harald Kristiansen i Coop, peker han på priskrigen blant lavpriskjedene for å forklare hva som har skjedd.

- Denne uken har Extra kommet med Karsten Warholm som fronter kjedens tre for to på skinke. Og Rema 1000 har kampanje på melkerull til ti kroner. Da ser vi at lavpriskjedene setter ned prisene for å møte konkurransen. Og da fremstår våre tilbud litt annerledes enn da vi lanserte dem for tre uker side.