Nettavisen har gjort en prissammenligning av 27 matvarer hos supermarkedene, Meny, Coop Mega og Spar. Testen viser at kun to varer har samme pris hos alle tre kjedene. Flere av varene i testen får prispåslag på 25 prosent hos konkurrerende supermarked.

– Jeg tror at butikkene spekulerer i at kundene ikke har markedskunnskap om prisforskjellene i de ulike supermarkedene. Dermed spekuleres det bevisst ved å ha ulike priser på samme produkter.

Det sier økonomiprofessor, Tor W Andreassen, ved Norges Handelshøgskole (NHH), til Nettavisen.

Han baserer påstanden på at Meny og Spar har tilnærmet samme innkjøpsbetingelser gjennom Norgesgruppen.

Pristesten viser:

  • Sennep er 49 prosent dyrere hos Coop Mega enn Meny.
  • Salmalaks koster 28 kroner mer per kilo hos Meny enn Coop Mega.
  • Smågodt er 18 kroner dyrere per kilo hos Coop Mega enn Spar.
  • En stor plate med melkesjokolade er nesten 8 kroner dyrere hos Spar enn hos Coop Mega.
  • Fanta Orange 1,5 liter er 6 kroner dyrere hos Spar enn hos Coop Mega.
  • Prisforskjeller fra 0,45 kroner til 18 kroner for samme vare.


SE HELE PRISTABELLEN LENGER NED I SAKEN

Dyre standardvarer

Økonomiprofessoren synes det er interessant at prisforskjellene er såpass store på standardvarer som laks, brus og sjokolade.

Spar kommer best ut på sluttsummen, og er 18,5 kroner billigere enn testens taper Meny.

Likevel er det hos Meny flest varer er billigst. Spar er dyrest på flest av varene. Imidlertid er ingen varer billigst hos Meny alene.

Tilbudet på tomater hos Spar, og billig smågodt er utslagsgivende for pris-seieren.

Det er interessant at kun jordbær og vannmelon har samme pris hos alle kjedene.

Millioner

Selv om det kan være fristende å ta turen til supermarkedene med fristene ferskvaredisker, er det all grunn til å være bevisst på prisen på andre varer du plukker meg deg, mener Wallin Andreassen.

– Lokketilbudet kan fort bli dyrt hvis du plukker med deg for mange andre standardvarer. Her har standardvarer høyere pris enn lavpriskjedene, og i tillegg er det variasjoner mellom supermarkedene, sier han og konkluderer:

– To kroner er ikke all verden for deg eller meg. Men det blir millioner for butikkene, sier han.

Avviser kritikken

– Vanligvis blir vi beskyldt for prissamarbeid når vi har like priser i bransjen, og når det er ulike priser så blir vi nå beskyldt for å spekulere og lure kundene, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, til Nettavisen.

Norgesgruppen som står bak både Meny og Spar stiller seg også uforstående til økonomiprofessorens påstander.

– Påstanden er ganske enkelt feil, vi opplever at våre kunder er svært bevisst på både priser og utvalg, sier Stein Rømmerud, konserndirektør innen kommunikasjon i NorgesGruppen ASA, til Nettavisen.

Vil være billigst

– Meny skal være best på utvalg, ferskvarer, lokalmat, matglede og service, og samtidig ha attraktive priser og mange gode tilbud. Vi skal også være billigste supermarked, noe våre løpende undersøkelser gjennom året viser at vi er, sier pressekontakt, Kristine Oksum i Meny til Nettavisen.

– Her har vi vært litt uheldige med vareutvalget. Hadde et par av våre faste knallkjøp eller gode tilbud vært med, som f.eks. First Price bananer, ville vi endt opp billigere, sier hun.

– Vi i Spar er godt fornøyd med å være billigste supermarked, og jobber hver dag for å forsvare dette resultatet med fokus på å tilby attraktive tilbud og kampanjer til våre kunder, sier kommunikasjonssjef i Spar, Anette Grønby Rein til Nettavisen.

Hun mener prisdifferansen på de enkelte varene i vår handlekurv er naturlig ettersom kjedene har ulik prisstrategi. Grønby Rein fremhever at du de selger 4 mineralvann for 59,90 kroner i hele sommer hos Spar.