NORDBY, SVERIGE (Nettavisen): 1. juli økte matvareprisene i Norge. For mange nordmenn merkes det godt på lommeboka, og for dem som bor nære svenskegrensa, frister det kanskje å ta turen over for å handle billigere mat.

For rimeligere – det er det, i alle fall på en rekke varer. Det viser Nettavisens pristest gjennomført både i fjor høst og i august i år. Men prisene har skutt i været også i Sverige.

Siden Nettavisen sjekket prisene i Nordby i november 2021, har prisene totalt sett på 35 varer økt med 7,4 prosent. At prisene har økt i nabolandet vårt, omtalte også Nettavisen tidligere i vår.

Prisøkningen bekreftes av Statistikmyndigheten, hvor statistikken viser at prisene for mat og alkoholfrie drikkevarer har økt med 13,8 prosent mellom november 2021 og juli 2022. I Norge har prisveksten på matvarer og alkoholfrie drikker økt 14,39 prosent i samme periode, ifølge SSB.

Leverandørene har fått økte kostnader, for både råvarer, strøm og drivstoff, som gjør at de må kreve mer for varene av dagligvarekjedene. Det gir igjen utslag i økte priser ut til kundene.

Samtidig påvirkes matvareprisene av jordbruksoppgjøret. En rekke kjøtt- og meieriprodukter har fikk et skikkelig prishopp etter 1. juli. Leverandører som Orkla, Nortura og Tine kan skru opp prisene til kjedene to ganger i året - 1. februar og 1. juli.

Les også: Grensehandel: Her kan du spare opptil 74 prosent på hverdagsvarene

– Avgiften utgjør mye

Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke, sier at prissammenligningen til Nettavisen viser at ingen har unngått den sterke prisveksten på mat.

Han påpeker at forskjellen mellom Norge og Sverige vil kunne være lavere om man sammenligner de svenske prisene med andre norske lavpriskjeder. Men en del av varene er Virke kjent med at er rimeligere på den andre siden av grensen, som kjøtt, ost og mineralvann/brus.

– Vi fikk redusert prisforskjellen på mineralvann i fjor, da avgiften på alkoholfrie drikkevarer ble fjernet. Men det er høy avgift på emballasje til brusflasker og -bokser i Norge, som de ikke har i Sverige, sier Hammerstad.

– Den avgiften utgjør ganske mye. Vi har bedt myndighetene om å gjøre om avgiften til en miljøavgift, for da får produsentene insentiver til å bytte emballasje til fossilfri plast, fortsetter han.

Hammerstad forteller at grunnavgiften på drikkevareemballasje er 1,60 kroner pr boks eller plastflaske, i tillegg til 1,30 kroner i miljøavgift. Det vil si nesten tre kroner til sammen.

– Vi vil at grunnavgiftsdelen skal være en materialavgift som differensierer mellom fossilt og fornybart materiale, det vil si en reell miljøavgift, forklarer han.

Dette vil redusere prisforskjellen mellom Norge og Sverige. Kjøtt- og ost-produkter er derimot dyrere i Norge på grunn av landbrukspolitikken vår.

Under kan du se prisutviklingen på 35 dagligvarer i Sverige og Norge fra november 2021 til august 2022:


Satser på egne merkevarer

Te og vaskemidler er to varekategorier hvor det er en del rimeligere i Sverige enn i Norge. Hammerstad kan ikke slå fast årsaken til dette, men har en formening om hva grunnen kan være:

– Det kan skyldes at flere av dagligvarekjedene har produkter av egne merkevarer som er betydelig rimeligere enn variantene som var med i Nettavisens test, sier Hammerstad.

Han stusser imidlertid på at prisene har økt så mye mer i Norge enn i Sverige det siste året.

– Det har jo vært prisøkninger også i Sverige, men de kom nok litt tidligere på året enn i Norge, sier han.

– Kan omsetningsfallet de svenske butikkene opplevde under pandemien være årsaken til at vi ser at Nordby ikke har skrudd opp prisene mer nå når grensene er åpne?

– Det kan nok tyde på det, siden de har holdt så lave priser på mineralvann. Brus er en viktig lokkevare, noe vi også ser på annonser med jevne mellomrom, sier han, og tror Nordby prøver å holde lave priser på lokkevarer for å få nordmenn over grensa.

Les også: Store svingninger i drivstoffprisen: – Vi skjønner veldig godt at mange reagerer

– Når nye rekordnivåer

Göran Lundgren, driftssjef i Grensemat AB, selskapet som står bak Nordby Supermarket, sier at flere kunder snakker om den høye prisøkningen vi så i Norge etter 1. juli.

– Siden da har vi jobbet med enorm omsetning i butikk, og vi fokuserer på å tilby kundene våre en god kjøpsopplevelse både med hensyn til pris og bredde i utvalg, sier han til Nettavisen.

Han har ikke svart direkte på hvorfor han tror prisøkningen hos Nordby Supermarket er så mye lavere enn i Norge fra november i fjor til august i år, ifølge Nettavisens pristest.

Lundgren trekker imidlertid fram at de hele tiden har fokus på å være svært konkurransedyktige med andre butikker.

– Kundene våre viser tydelig at de setter pris på det, for vi har hatt en helt fantastisk sommer og handelen når nye rekordnivåer, sier han.

Han sier også at kundene også kjøper mye av det de sparer mest penger på, som vil gjøre prisforskjellen mellom Norge og Sverige høyere enn Nettavisens test viser, siden den inkluderer kun én av hver vare.

Les også: Gjerrigknarken Rune (52) sparer tusenlapper hver måned med små grep: – Jeg kaller meg Norges eldste og feiteste influenser

Slet under pandemien

Koronapandemien gjorde det vanskelig for de svenske kjøpesentrene og butikkene nær norskegrensa. Det er Thon-gruppen som eier kjøpesentrene i Charlottenberg, Töcksfors og Nordby. Da Nettavisen snakket med Olav Thon i fjor sommer, kunne han fortelle at omsetningen på de tre kjøpesentrene gikk fra nesten 10 milliarder til en milliard, et fall på nitti prosent, i omsetning som følge av korona-viruset.

«Stengte» grenser gjorde det utfordrende for grensehandelen, men ga positive utslag for norske butikker nær svenskegrensa. Nå har imidlertid nordmenn igjen begynt å dra over svenskegrensa for å «harryhandle».

– Holder dere igjen noe av prisøkningen på for eksempel lokkevarer som mineralvann/brus for å få nordmenn over grensa mer igjen, og stabilisere omsetningen etter pandemien?

– Ambisjonen vår er å tilby en helhetsopplevelse når kundene legger handelen hos oss. Da er det viktig at de merker det på hele kjøpet, og ikke bare på såkalte lokkevarer, sier Lundgren.

Han trekker også fram at den norske kronen har økt i verdi mot den svenske kronen den siste tiden, som igjen gir enda lavere priser for de norske kundene deres. Han påpeker også at det er slutt på bompengeavgiften på Svinesundsbrua.