*Nettavisen* Økonomi.

Prisvekst gir rentehopp

Ferske tall viser at prisene i Norge steg mer enn ventet i løpet av mai. Dermed ligger alt til rette for at rentene skal opp.

10.06.05 10:58

I løpet av mai-måned steg prisene i Norge med 1,6 prosent, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Måneden før lå tilsvarende prisvekst på 1,3 prosent.

Det er kjerneinflasjonen, som er prisvekst korrigert for avgiftsendringer og energivarer, som Norges Bank skjeler til når de skal bestemme styringsrenten. I den forrige inflasjonsrapporten hadde sentralbanksjef Svein Gjedrem sett for seg en inflasjon på 0,8 prosent mai.

Høyere inflasjon enn Gjedrem anslo
Denne spådommen ble gjort til skamme, for kjerneinflasjonen forrige måned havnet på 1,1 prosent. Veksten i forrige måned lå på 0,8 prosent.

Også markedets anslag lå lavere, og ifølge TDN Finans var gjennomsnittet av makroøkonomenes prognoser 1,0 prosent. Nordea skrev i en rapport torsdag at markedet ville reagere dersom kjerneinflasjonen havnet utenfor intervallet 0,9 til 1,0 prosent.

- Tallene var litt på oppsiden av hva vi ventet. Det som trakk opp var kraftig vekst i post- og teletjenester og transport, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Med en sterkere prisvekst enn hva både Norges Bank og økonomene har ventet, trekker det klart i retning av en renteheving i juni.

Bruce påpeker at kjerneinflasjonen havnet 0,3 prosentpoeng høyere enn hva Gjedrem og hans medhjelpere hadde sett for seg, og dermed øker inflasjonen raskere enn det Norges Bank har forutsatt.

Kronen stikker kjepper i hjulene
I minuttene etter at inflasjonstallene kom, styrket kronen seg. Nå koster en euro 7,85 kroner, mot 7,89 kroner før mai-inflasjonen ble kjent. Kronen har styrket seg tilsvarende mot dollar.

Kronestyrkelsen er imidlertid også det store argumentet mot å heve styringsrenten. Siden sist rentemøte i slutten av mai, har kronen styrket seg med mellom 1,5 og 2,0 prosent. Dermed er det stor spenning knyttet til hva som vil skje på møtet 30. juni.

Hvis renten i Norge blir høyere enn i andre land, blir det mer attraktivt å eie kroner, og kronekursen stiger, men dette skaper samtidig et stort problem for norsk eksportindustri.

- Vi tror Norges Bank ser på kronestyrkingen som midlertidig støy før rentemøtet, og sannsynligvis vil de konkludere med at styringsrenten skal heves, mener Bruce.

På sist møte var sentralbanken relativt klare på at renten skulle opp, og uttalte den gang at de hadde vurdert å heve den allerede i mai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.