Gå til sidens hovedinnhold

Prisveksten skremmer ikke Foss

Finansminister Per-Kristian Foss lar seg ikke skremme av den rekordlave prisveksten. – Jeg venter lave tall også i månedene fremover, sier han. Analytikere: Tror renta kuttes til 1,5 prosent

- Jeg er ikke bekymret. Fallet er først og fremst et resultat av at vi hadde ekstremt høye strømpriser i fjor. Ingen har ønsket at dette vil gjenta seg. Jeg venter lave tall også de neste månedene, sier Foss til TV 2 Nettavisen.

Prisveksten Norge opplever nå er den laveste siden 1960-tallet, og fallet det siste året er det kraftigste siden 1947.

- Jeg tror ikke at man skal stirre seg blind på en måneds tall, sier Foss.

Tall fra Statistisk sentralbyrå tirsdag viser at prisene i Norge i snitt har falt med 1,8 prosent fra januar i fjor til januar i år. Også den underliggende prisveksten ligger nå svært nær null prosent.

- Det stemmer at vi også har en lav kjerneinflasjon. Det er et uttrykk for at konkurransen i flere markeder virker godt, og at vi importerer lav prisstigning. Men lav kronekurs gjør at vi etter hvert får dyrere importpriser, sier Foss.

Kronekursen falt kraftig etter at SSB-tallene ble lagt frem klokken 10. Foss sier han er fornøyd med utviklingen i valutamarkedet.

- Jeg registrerer at kronekursen er enda lavere enn tidligere. Det er hyggelig for eksportbedriftene, men det er samtidig klart at kursen vil svinge i tiden framover, sier Foss.

Han vil samtidig ikke kommentere utsiktene for videre rentefall.

- Det vil jeg ikke svare på. Det er Norges Bank som setter renta, sier Foss.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene