Gå til sidens hovedinnhold

Private helsetjenester tilbyr gratis hurtigtester til koronasertifikatet

PCR-tester og hurtigtester selges for stive priser, men for å få grønt koronasertifikat tilbyr de private aktørene også gratis hurtigtester.

Etter over et år med pandemi, har mange nordmenn reisefeber. I juni 2021 økte antall passasjer på Avinors Lufthavner med 45,5 prosent sammenlignet med samme periode i 2020.

Likevel er det ikke like lett som før å krysse landegrensene.

I disse dager opererer land med forskjellige regler for innreise og krever at den reisende kan framvise en negativ koronatest. Dette kan enten være en hurtigtest eller en PCR-test.

– De fleste land i Europa aksepterer det europeiske koronasertifikatet som gjelder for EU/EØS-området. Testing til koronasertifikatet gjennomføres med hurtigtest og ikke PCR-test, sier Trude Andreassen, prosjektleder i Helsedirektoratet.

Kommunene har ikke plikt til å tilby testing til koronasertifikatet, men kan tilby hvis det er kapasitet.

Private tilbydere tilbyr testing til koronasertifikatet og får refusjon fra staten.

Testing til koronasertifikatet skal være gratis, både hos kommunen og hos private aktører.

– Det er ikke anledning til å ta betalt for testing til koronasertifikat. Både kommuner og private aktører får refusjon fra staten for å utføre slike tester, sier Trude Andreassen i Helsedirektoratet.

Les også: R-tallet stiger i Danmark

Enkelte land utenfor EU krever en såkalt fit-to-fly-attest. Den er basert på PCR-test og vil være gyldig i lengre i noen land. Noen kommuner og private aktører tilbyr dette og det må du som regel betale for.

Hos den private helsetjenesten Dr.Dropin på Oslo Lufthavn må du betale 2500 kroner for en ekspress PCR-test. Volvat tilbyr PCR-tester med svar innen 3 timer til samme pris, og Aleris gir deg ekspresstesten i løpet av en times tid.

Hvis man skal bestille en PCR-test med svar på 1-3 dager hos Volvat, koster det 1190 kroner. Skal du ha med skriftlig attest som ofte anbefales til utenlandske reiser, må du punge ut 450 kroner ekstra.

Hurtigtestene er hakket billigere og ligger på 1000-12000 kroner hos alle de tre aktørene.

For å sammenligne med andre aktører i Europa koster en PCR-test tatt innen 12 timer i Spania 58,7 euro som tilsvarer 605 kroner. På Heathrow flyplass i London får man en PCR-test med resultater innen kl. 10 dagen etter til 59 pund. I Riga koster en PCR-test på flyplassen 37 euro.

Les også: Innstramminger i innreiseregler for Kreta og USA

Daglig leder i Dr.Dropin, Daniel Sørlie, bekrefter at det nylig har kommet nye regler.

– Etter de nye reglene fra regjeringen på fredag kan private aktører over hele landet tilby gratis koronatest finansiert av Helsedirektoratet gjennom avtale med HELFO. Denne testen begrenser seg til en såkalt antigen hurtigtest, og gir grønt koronasertifikat i 24 timer. De private aktørene får kompensert 300 kroner per test.

Dr.Dropin skal åpne en ny testklinikk på Nydalen dedikert til det formålet.

- Her vil du kunne få en gratis antigen hurtigtest og ikke noe annet. Senere vil vi vurdere å utvide tilbudet på flere lokasjoner. Informasjon om dette vil bli publisert på nettsidene så snart som mulig. Samtidig vil Dr.Dropin fortsette å tilby attester, PCR-tester og PCR-ekspresstester, sier Sørlie.

Han påpeker at ulike land, flyselskaper og arbeidsplasser har ulike krav til testing og attester.

– For eksempel er det ikke tilstrekkelig med en antigen hurtigtest om du skal til land utenfor Europa. Flere fortvilte pasienter har også ringt oss og fortalt at enkelte flyselskaper krever en fit-to-fly-attest tillegg til en antigen hurtigtest.

Les også: Oslo starter med drop-in-vaksinering

De opplever en stor etterspørsel etter antigen med tilhørende attester og PCR-tester. Dette inngår ikke i avtalen med HELFO.

– Vi har rett og slett ikke lov til å skrive en fit-to-fly attest når vi gjennomfører en gratis hurtigtest og registrer svaret på helsenorge.no. Hvis noen pasienter vil ha en fit-to-fly-attest må de derfor betale full pris, ettersom kompensasjonen fra staten ikke dekker alle kostnadene våre for dette arbeidet.

Sørlie forteller at prisene som laboratoriene tar for analyse av PCR-testene fortsatt er høye og at det ikke har kommet noe endring i det nivået i Norge siden starten av pandemien.

– Dette er bakgrunnen for at prisnivået blant de private aktørene for PCR-testing fremdeles er såpass høyt. Mange som skal ut å reise foretrekker en PCR-test med attest.

Nettavisen forsøkte å få kommentarer fra Volvat og Aleris uten hell.

Les også: Seks personer bøtelagt for brudd på karantenehotellregler