*Nettavisen* Økonomi.

Privatkunder skyr fond

Tross stadige meldinger om rekordmye penger i fond: Faktum er at norske privatkunder knapt har puttet penger inn i fond etter at 1990-tallets børsfest tok slutt.

Det kommer stadig meldinger om at det puttes penger inn i ulike typer fond, og samtidig at vi aldri har hatt så mye penger i fond som nå.

Dette er i og for seg riktig, men det som ikke kommer frem her er at det er bedrifter som putter penger i fond. Norske privatkunder gjør det praktisk talt ikke, viser ferske tall fra Verdipapirfondenes forening.

Siden januar 2000 har institusjoner, altså bedriftskunder, nettotegnet andeler i verdipapirfond for 72,7 milliarder kroner, mens personmarkedet bare har nettotegnet andeler for 5,1 mrd. kroner.

Aksjefond pleide å være privatkundenes favorittfond, men fra 2000 til nå har privatkundene netto tatt ut 5,1 milliarder fra aksjefond, og i stedet puttet penger i lite risikable pengemarkedsfond.

I første kvartal i år tegnet personkunder fond for 0,6 milliarder netto, inkludert unit linked, mens institusjonene tegnet for hele 10,6 milliarder. Privatkundene tok ut en milliard kroner netto fra aksjefond, isolert fra andre fondstyper, i første kvartal.

Ved utgangen av første kvartal stod det 197 milliarder kroner i norskregistrerte fond. Av dette var privatpersoners andel 45 prosent, inkludert penger som står i unit linked-selskaper. Dermed har fondssparing gått fra å være dominert av privatkunder, til å bli dominert av bedriftskunder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.