Det viser en markedsmelding, såkalt «Urgent Market Message». Ifølge denne har det skjedd en uplanlagt feil på Oseberg som har ført til produksjonsstans på 21 millioner kubikkmeter per dag.

Det var EnergiWatch som først omtalte saken. 

Feilen oppsto søndag kveld med et bortfall på 11 standard kubikkmeter, som er den vanlige måleenheten for naturgass per dag.

Fra mandag morgen var bortfallet på hele kapasiteten. Ifølge meldingen vil bortfallet vare i 24 timer, men det opplyses også om at det har uviss varighet. 

Til Nettavisen sier Gisle Ledel Johannesen at Oseberg-produksjonen ble stengt ned fra søndag ettermiddag på grunn av en driftsforstyrrelse.

- Vi jobber nå med utbedring, skriver han i en SMS. 

Kullkraftverk i drift

Tre britiske kullkraftverk fikk søndag ordre om å fyre opp i tilfelle de trengs for å sikre energiforsyningen idet en kuldebølge brer seg over landet. Dette fikk de beskjed om før produksjonsstansen var kjent. 

Ordren ble gitt i lys av prognoser som viste at elektrisitetsforsyningen ville bli knappere enn normal mandag. Det stod det i en uttalelse fra nettoperatøren National Grid Electricity System Operator.

I tillegg åpnet selskapet mandag en ny ordning som det hevdet vil gi mer fleksibilitet i energiforsyningen. Ordningen innebærer rabatt til husholdninger med smarte strømmålere hvis de reduserer elektrisitetsbruken. Dette tiltaket skal vare til mars. 26 strømleverandører er omfattet av ordningen, som til nå kun har blitt brukt i tester, melder det britiske nyhetsbyrået PA.

Fra Oseberg-feltet transporteres gassen via rørledningen Oseberg Gasstransport til Heimdal gassenter, og derfra til Statpipe-systemet til kontinentet og gjennom Vesterled til Storbritannia, skriver Energiwatch. 

Norge med storproduksjon i fjor

Til sammen ble det produsert 123,7 milliarder kubikkmeter gass på norsk sokkel, viser foreløpige tall. Det er enda mer enn olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) uttalte at Norge hadde produsert 5. januar, ifølge Energiwatch.

– 122 milliarder standard kubikkmeter tilsvarer om lag 1355 TWh. Disse enorme energimengdene er viktige for europeisk energitilgang og -sikkerhet, sa Aasland den gang.

Tallene som Oljedirektoratet la fram tidligere i januar viser imidlertid at gassproduksjonen i desember var på hele 11,1 milliarder kubikkmeter. Dermed blir totalsummen for hele 2022 på 123,7 milliarder kubikkmeter. Dette tilsvarer 1374 terawattimer primærenergi.

Samtidig er dette foreløpige tall, som kan måtte justeres i begge retninger.